Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Два роки позбавлення волі: набув законної сили вирок щодо священника, який виправдовував збройну агресію рф

28 травня 2024, 16:00

Сьогодні, 28 травня 2024 року, Вінницький апеляційний суд залишив без змін вирок Вінницького районного суду, яким колишнього священника московського патріархату Т. покарано двома роками позбавлення волі без конфіскації майна. Його визнано винуватим у виправдовуванні збройної агресії рф проти України та в діях, спрямованих на насильницьку зміну чи повалення конституційного ладу або на захоплення державної влади.

В апеляційній скарзі обвинувачений просив змінити вирок суду першої інстанції, звільнивши його від покарання з випробуванням – річним іспитовим строком. Суду пояснив: у забороненій російській соцмережі та в телеграм-каналі поширював антиукраїнський інформаційний контент релігійної спрямованості та пропагандистського характеру без злочинного умислу.

«Я ділився міркуваннями патріарха. Про те, що своїми діями завдаю шкоду Україні, дізнався лише після оголошення підозри. Відтоді я поміняв світогляд», – сказав Т. на судовому засіданні.

Адвокат же звертав увагу суду, зокрема, на те, що обвинувачений, батько трьох неповнолітніх дітей, у скоєному розкаявся і визнав вину. Каже, виправитися він може і без ізоляції від суспільства.

На думку ж прокурора, рішення суду першої інстанції – законне і справедливе. Зауважив: Т. про вчинене не шкодує, до того ж він переховувався від органів досудового слідства та перебував у розшуку.

Вислухавши учасників справи, колегія Вінницького апеляційного суду ухвалила залишити апеляційну скаргу Т. без задоволення, а рішення районного суду – в силі.

Вінницький апеляційний суд