Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Верховний Суд започатковує публікацію щотижневих оглядів справ, переданих на розгляд судових палат, об’єднаних палат касаційних судів та Великої Палати Верховного Суду

28 травня 2024, 10:22

Щотижня Верховний Суд буде інформувати щодо справ, ухвали про передачу яких було внесено до ЄДРСР за попередній тиждень.

Цього тижня Верховний Суд знайомить зі справами, переданими на розгляд Великої Палати та об’єднаних палат касаційних судів відповідно до ухвал про передачу, внесених до ЄДРСР з 20 по 26 травня 2024 року.

 

Справи, передані на розгляд ВП ВС:

  1. Ухвалою КГС ВС від 7 травня 2024 року на розгляд ВП ВС передано справу для вирішення виключної правової проблеми щодо можливості звернення Міністерства юстиції України з вимогами про визнання недійсним договору та скасування державної реєстрації прав на майно забороненої політичної партії, відчужене третій особі, під час виконання функцій, визначених ст. 21 Закону України «Про політичні партії в Україні».

 

  1. Ухвалою КЦС ВС від 14 травня 2024 року  на розгляд ВП ВС передано справу для відступу від висновку ВП ВС (шляхом конкретизації) щодо можливих випадків відступлення права вимоги за кредитним і забезпечувальним договорами не тільки на користь фінансової установи.

 

  1. Ухвалою КЦС ВС від 14 травня 2024 року на розгляд ВП ВС передано справу для відступу від висновку ВП ВС щодо належного відповідача при вирішенні приватноправових спорів про скасування наказу Міністерства юстиції України, а також визначення повноважень суду щодо встановлення належності відповідачів у справі.

 

  1. Ухвалою КГС ВС від 16 травня 2024 року передано на розгляд ВП ВС справу для відступу від висновків КЦС ВС щодо тотожності позовів «про розірвання договорів та стягнення коштів» і «про зобов’язання повернути грошові кошти», що є підставою для закриття провадження у справі.

 

Справи, передані на розгляд ОП КГС ВС:

 

  1. Ухвалою КГС ВС від 15 травня 2024 року на розгляд ОП КГС ВС передано справу для відступу від висновку КГС ВС (або його уточнення) щодо неможливості самостійного перегляду судом визначеного у відповідному рішенні електропередавальної організації розміру коштів, які підлягають сплаті за використану, але недовраховану активну електричну енергію.

 

Справи, передані на розгляд ОП ККС ВС:

 

  1. Ухвалою ККС ВС від 15 травня 2024 року на розгляд ОП ККС ВС передано справу для відступу від висновків ККС ВС щодо того, чи підпадає під винятки, передбачені ч. 3 ст. 233 КПК України, які є підставою для проведення обшуку як невідкладного (врятування майна), необхідність віднайти і вилучити об’єкти, що можуть бути речовими доказами.

 

  1. Ухвалою ККС ВС від 14 травня 2024 року на розгляд ОП ККС ВС передано справу для відступу від висновку ОП ККС ВС, відповідно до якого період ознайомлення сторони обвинувачення з матеріалами, відкритими стороною захисту в порядку, передбаченому ст. 290 КПК України, не впливає на перебіг строку досудового розслідування, передбаченого ст. 219 КПК України, і не зупиняє його.

Верховний Суд