Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Голова ВС взяв участь у міжнародній конференції з нагоди 20-ї річниці з дня вступу Латвії до ЄС

27 травня 2024, 14:36

Європейські цінності глибоко вкорінені в нашій культурі. Прагнення до свободи, справедливості та рівності – це те, що завжди об'єднувало український народ. Членство України в Європейському Союзі – не просто політичний вибір, а шлях до спільної Європи, де верховенство права, справедливість і рівність є непорушними принципами.

На цьому наголосив Голова Верховного Суду Станіслав Кравченко під час Міжнародної конференції «Цінності Європейського Союзу – відповідальність кожного національного судді», організованої Верховним судом Латвії з нагоди 20-ї річниці з дня вступу Латвії до ЄС.

«Верховний суд Латвії є нашим давнім партнером і другом. Наше багаторічне співробітництво підкреслює єдність європейських держав як в обміні досвідом, так і в подоланні спільних викликів. У ці надскладні часи як ніколи важливо зміцнювати співпрацю між судами заради верховенства права, справедливості та демократії. Спільними зусиллями ми зможемо здолати ворога, утвердити справедливий мир в Україні й побудувати ще міцнішу та єдину Європу», – зазначив Голова ВС.

Очільник Верховного Суду також висловив вдячність Латвії та іншим державам – членам ЄС за непохитну підтримку України в боротьбі за свободу і європейське майбутнє.

Під час вітальної промови Станіслав Кравченко окреслив виклики, що постали перед судовою владою України в умовах війни, розповів про пріоритетні напрями подальшого реформування судової системи та оптимізації її роботи, акцентував на ключових завданнях, поставлених перед судами в контексті євроінтеграції, серед яких – імплементація практики ЄСПЛ і Суду ЄС у національне законодавство та практику його застосування.

В межах робочого візиту також відбулася зустріч очільника ВС з Головою Верховного суду Латвії Айгарсом Струпішем, під час якої обговорили питання про надання Латвією допомоги судовій системі України та подальше впровадження реформ у процесі євроінтеграції нашої держави.

Станіслав Кравченко поінформував колегу про роботу українських судів в умовах безпекових ризиків та інших викликів, зумовлених війною, приділивши увагу розгляду судами кримінальних проваджень щодо воєнних злочинів і нових категорій справ, пов’язаних з війною.

Верховний Суд