Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Особливості здійснення кримінальних проваджень в умовах воєнного стану: у ХАС відбулася нарада за участю керівництва ККС ВС

27 травня 2024, 09:13

Донести актуальні позиції Верховного Суду, забезпечити місцеві та апеляційні суди методичною інформацією з питань правозастосування та спільно шукати розв’язання проблемних питань застосування норм матеріального й процесуального права – головна мета регіональної наради, що відбулася 24 травня 2024 року у Хмельницькому апеляційному суді. Про це зазначив Голова Касаційного кримінального суду у складі Верховного Суду Олександр Марчук. Разом із заступником голови ККС ВС Наталією Антонюк вони вели діалог із суддями судів першої та апеляційної інстанцій Хмельницької, Вінницької, Чернівецької, Рівненської й Тернопільської областей.  

Під час зустрічі обговорили особливості здійснення кримінальних проваджень в умовах воєнного стану. Йшлося як про матеріальний, так і процесуальний аспекти. Учасникам наради представили найважливіші правові висновки щодо застосування норм кримінального та кримінального процесуального права, що містяться в постановах ККС ВС, зокрема судових палат та об’єднаної палати Касаційного кримінального суду. Окрему увагу приділили висновкам, які формуються за результатами розгляду кримінальних проваджень в умовах воєнного стану і які в майбутньому матимуть значення для забезпечення єдності та сталості судової практики.

Керівництво Кримінального касаційного суду відзначило єдність та стійкість української системи правосуддя в умовах воєнного стану, професіоналізм та відданість справі суддів й працівників апарату судів.  

Якщо конкретизувати, то голова Касаційного кримінального суду Олександр Марчук акцентував на судових рішеннях про проведення огляду, обшуку; причинах тривалого судового розгляду окремих кримінальних проваджень, що, як наслідок, призводить до вагомого відсотку збільшення кількості осіб у слідчих ізоляторах; виконанні вимог та можливих змінах до Інструкції з організації конвоювання та тримання в судах обвинувачених (підсудних), засуджених за вимогою судів тощо.

«Немає межі досконалості. Є проблеми, над якими ще треба попрацювати. І я вірю, що ми можемо ще краще. Ми здатні робити неможливе. Це показав весь український народ: ми можемо робити неможливе, якщо гуртуємося, якщо спільно шукаємо вирішення питань», – сказав Олександр Марчук.

Також із доповіддю виступила заступник голови, секретар Першої судової палати Касаційного кримінального суду Наталія Антонюк. Доповідь повноцінно охоплювала ключові рішення з висновками та правовими позиціями об’єднаної палати Касаційного кримінального суду у складі ВС щодо строків досудового розслідування, арешту майна та інших актуальних питань судової практики.

Суддя Хмельницького апеляційного суду Вікторія Смірнова вказала на важливість живого діалогу із суддями касаційної інстанції для суддів апеляційних судів, які у багатьох справах ухвалюють остаточне рішення, позаяк не усі їх переглядає Верховний Суд.  

Створення таких дискусійних майданчиків, де можуть зустрітися судді усіх інстанцій, уважає ефективним методом комунікації суддя Барського районного суду Вінницької області Юлія Салдан. За її словами, обмін досвідом і думками з колегами дає можливість подивитися на проблемне питання з різних кутів зору й знайти оптимальну відповідь.

«Сьогодні я отримала відповідь на всі питання, які мене цікавили, навіть не ставлячи їх. Це свідчить про те, що судді Верховного Суду розуміють проблематику судів першої інстанції й те, що ці питання є актуальними й важливими для розвитку судової практики», – зауважила суддя.

Судді Верховного Суду акцентували на найважливіших правових позиціях і висновках щодо застосування норм кримінального та кримінального процесуального права, що містяться в постановах ККС ВС. Окрему увагу приділили висновкам, які формуються за результатами розгляду кримінальних проваджень в умовах воєнного стану і які в майбутньому матимуть значення для забезпечення єдності та сталості судової практики.

Проведення подібних заходів на регулярній основі у різних регіонах спрямоване на виконання основних функцій Верховного Суду, визначених пунктами 6, 7 ч. 2 ст. 36 Закону України «Про судоустрій і статус суддів». Йдеться про забезпечення однакового застосування норм права судами в порядку та спосіб, що визначені процесуальним законом, і забезпечення апеляційних та місцевих судів методичною інформацією з питань правозастосування. Крім того, такі наради дають можливість застосувати регіональний підхід і обговорити актуальні проблемні питання, що виникають у судах кожної з областей.

Відеозапис наради можна переглянути за посиланням – https://www.youtube.com/watch?v=bJurs_lb5iE&t=4s.

За інформацією Верховного Суду та Хмельницького апеляційного суду