Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Відбувся вебінар “Антикорупційна політика України на шляху до членства в ЄС: міжнародні зобов’язання та механізми впровадження стандартів боротьби з корупцією”

27 травня 2024, 08:46

24 травня 2024 року Національна школа суддів України спільно з Вищою школою юстиції Італії та Європейською мережею суддівської освіти провела для суддів та помічників суддів Вищого антикорупційного суду онлайн-вебінар "Антикорупційна політика України на шляху до членства в ЄС: міжнародні зобов’язання та механізми впровадження стандартів боротьби з корупцією" (сесія І).

Роботу вебінару відкрила та надалі модерувала доцентка кафедри кримінального процесу та криміналістики Навчально-наукового інституту права Київського національного університету імені Тараса Шевченка, викладачка Національної школи суддів України Наталія Ахтирська.

Заняття розпочалося з лекції заступника Генерального прокурора при Апеляційному суді Неаполя, контактної особи Європейської судової мережі та національного координатора для Євроюсту Лоренцо Салазара на тему "Міжнародне співробітництво під час кримінального провадження щодо корупційних правопорушень як дієвий механізм боротьби з корупцією". Увагу слухачів було акцентовано, зокрема, на судовій практиці Італії у кримінальних справах щодо вилучення активів, отриманих злочинним шляхом, та управління ними, приділяючи особливу увагу засобам/інструментам, які активно використовуються ЄС, включаючи нову Директиву ЄС 2024/1226.

Продовжив навчання практичною лекцією "Запобігання та протидії корупції в іноземних державах: актуальні питання використання міжнародних інструментів боротьби з корупцією у відповідності до Конвенції про боротьбу з підкупом іноземних посадових осіб у міжнародних ділових операціях" заступник Генерального прокурора при Суді Мілана (спеціалізується на розгляді економічних злочинів) Еудженіо Фуско. У своєму виступі спікер зосередив увагу на викликах правового співробітництва у справах про корупційні діяння на міжнародному рівні та міжнародних інструмента боротьби з корупцією, враховуючи можливу майбутню ратифікацію Україною Конвенції про боротьбу з підкупом іноземних посадових осіб у міжнародних ділових операціях.

У заключній частині вебінару українські учасники та учасниці мали можливість задати питання італійським фахівцям та отримати професійні відповіді.

Проведене навчання за безпосередньої участі міжнародних експертів продемонструвало зацікавленість суддів в отриманні додаткових знать і навичок щодо міжнародних зобов’язань та механізмів впровадження стандартів боротьби з корупцією.

За результатами пройденого навчання слухачі заповнили анкети зворотного зв’язку, у яких поділилися враженнями, зауваженнями і побажаннями щодо корисності та практичності прослуханого матеріалу.

Національна школа суддів України