Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

До уваги новопризначених суддів - інформує ВККСУ

23 травня 2024, 15:35

Законом України «Про судоустрій і статус суддів» передбачено обов’язок судді подавати декларацію доброчесності судді та декларацію родинних зв’язків судді.

Частиною першою статті 61 та частиною першою статті 62 цього Закону встановлено, що суддя зобов’язаний щорічно до 1 травня подавати шляхом заповнення на офіційному вебсайті Вищої кваліфікаційної комісії суддів України декларації за визначеними Комісією формами.

Згідно з пунктом 1 Правил заповнення та подання декларації родинних зв’язків судді, затверджених рішенням Комісії від 31.10.2016 № 137/зп-16 (зі змінами), декларація родинних зв’язків судді подається суддею особисто шляхом її заповнення на офіційному вебсайті Комісії із зазначенням відомостей за останні п’ять календарних років.

Відповідно до пункту 4 Правил заповнення та подання форми декларації доброчесності судді, затверджених рішенням Комісії від 31.10.2016 № 137/зп-16 (зі змінами), у декларації доброчесності судді зазначаються відомості щодо обставин, які мали місце упродовж звітного періоду та актуальні станом на 31 грудня звітного року.

Обов’язок подавати декларації родинних зв’язків та доброчесності судді виникає з набуттям статусу судді.

Отже, якщо статус судді набуто згідно з указом Президента України після закінчення строку для подання декларацій у звітному періоді, новопризначені судді не зобов’язані подавати відповідні декларації.

Вища кваліфікаційна комісія суддів України