Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

У Вищій раді правосуддя обговорили впровадження правил організації ефективного судочинства

17 травня 2024, 09:51

Голова Вищої ради правосуддя Григорій Усик, член Вищої ради правосуддя Алла Котелевець і представники секретаріату ВРП під час онлайн-зустрічі із представниками Українсько-нідерландського проєкту «Судова влада і суспільство в Україні» обговорили питання, пов’язані із застосуванням судами правил організації ефективного судочинства в судах.

Правила розроблено за підтримки цього міжнародного проєкту з метою запровадження найкращих європейських практик судочинства, уніфікації підходів до судочинства українських і європейських судів, застосування європейських принципів організації роботи суду.

Голова ВРП Григорій Усик подякував міжнародним експертам за постійну системну підтримку судової системи України, яка дає змогу поліпшити ефективність роботи судової системи, сприяє відновленню довіри суспільства до судової влади.

Зазначив, що розроблені міжнародним проєктом правила стануть допоміжними для суддів, які керуються в роботі процесуальними кодексами.

«Це буде корисно для суддів і працівників апарату судів та сприятиме ефективності розгляду справ», – сказав Григорій Усик.

Григорій Усик зауважив, що ВРП не має повноваження своїми рішеннями імплементувати такі правила організації ефективного судочинства в діяльність судів. Водночас Рада суддів України як орган суддівського самоврядування, на який покладається, зокрема, вирішення питання організації внутрішньої діяльності судів, може рекомендувати судам першої та апеляційної інстанцій схвалити такі типові правила, а також запропонувати зборам суддів затвердити їх як локальний акт з метою використання як допоміжного інструменту до процесуальних кодексів.

Він пояснив, що такий спосіб відповідає нормам чинного законодавства і повноваженням як органів суддівського самоврядування, так і ВРП як органу суддівського врядування.

Очільниця Проєкту «Судова влада і суспільство», заступниця голови суду Амстердама з міжнародного співробітництва та верховенства права Естер де Рой зазначила, що для імплементації будь-яких змін у судовій системі України важливим є розуміння і підтримка з боку такої інституції конституційного рівня, як Вища рада правосуддя.

Член Вищої ради правосуддя Алла Котелевець подякувала експертам міжнародного проєкту за вагому практичну допомогу в розбудові судової системи України у такий непростий час. Запевнила, що ВРП готова сприяти застосуванню судами правил організації ефективного судочинства, адже вони дадуть можливість судам працювати прозоро і запроваджувати найкращі європейські практики.

Алла Котелевець також зауважила про дієву роль Ради суддів України у впровадженні правил організації ефективного судочинства в судах, які схвалюються суддівською спільнотою.

Сторони домовилися про проведення стратегічної зустрічі за участю Вищої ради правосуддя, Ради суддів України, експертів з боку Нідерландів і представників українських судів, які були визначені як пілотні і вже застосовують такі правила на практиці. Під час зустрічі планується обговорити спільне бачення механізму практичної реалізації цих правил.

Представники міжнародного проєкту висловили сподівання, що українська судова система готова вдосконалювати діяльність, упроваджувати найкращі європейські практики та на продовження співпраці.

У зустрічі взяли участь керівник секретаріату ВРП Михайло Шумило, начальник відділу міжнародного співробітництва та взаємодії з органами державної влади Владислав Гуртенко.

З боку українсько-нідерландського проєкту «Судова влада і суспільство в Україні» у зустрічі взяли участь директор Центру міжнародного правового співробітництва Маргарет Гулема, менеджер проєкту Ханс ван дер Берг, співробітник проєкту Домінік Фоті, місцевий менеджер проєкту Анастасія Сизенко.

Вища рада правосуддя