Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Кримінальне провадження в суді касаційної інстанції та кар’єра юриста: судді ВС розповіли студентам про особливості здійснення правосуддя та вибору правничої професії

14 травня 2024, 12:31

Які повноваження має Верховний Суд, як відбувається розгляд справ у суді касаційної інстанції, що роблять судді, коли виникають складні правові питання, чи впливає обсяг касаційної скарги на результати провадження, на які аспекти варто звернути увагу юристу для кар’єрного зростання, чому майбутні правники не мають зосереджуватися на вивченні тільки однієї галузі права та яка література розширює правовий кругозір – такі питання секретар Третьої судової палати Касаційного кримінального суду у складі Верховного Суду Герман Анісімов і суддя цієї палати Сергій Фомін обговорили зі студентами Національного юридичного університету імені Ярослава Мудрого.

Під час зустрічі Сергій Фомін нагадав про структуру та функції Верховного Суду. На прикладі Касаційного кримінального суду ВС він пояснив, як відбувається розгляд справ: від надходження касаційної скарги до ухвалення остаточного рішення. Спікер ознайомив майбутніх юристів з алгоритмом дій суддів у тих випадках, коли під час розгляду кримінальних проваджень виникають складні питання щодо застосування тих чи інших норм як матеріального, так і процесуального права, розповів, за яких підстав кримінальне провадження передається на розгляд судової палати, об’єднаної палати або ж Великої Палати ВС.

Сергій Фомін звернув увагу студентів на те, що в разі необхідності судді мають змогу звернутися до Науково-консультативної ради при Верховному Суді, яка створена з числа висококваліфікованих фахівців у сфері права, стосовно підготовки наукового висновку про застосування певних норм права.

Учасники зустрічі обговорили, в чому полягає відмінність між поданням апеляційної та касаційної скарг і чим відрізняється провадження в судах апеляційної та касаційної інстанцій. Суддя ВС окреслив основні вимоги, яких має бути дотримано, щоб скаргу розглянув Верховний Суд (зокрема, йдеться про порядок і строки касаційного оскарження, вимоги до касаційної скарги та ін.).

Спікер зазначив, що касаційний суд може відмовити у відкритті касаційного провадження у двох випадках: якщо касаційна скарга подана на судове рішення, яке не підлягає оскарженню в касаційному порядку, або ж коли з касаційної скарги, наданих до неї судових рішень та інших документів вбачається, що підстав для задоволення скарги немає. Він також наголосив на тому, що у випадку, якщо особа, яка подає касаційну скаргу, не дотримала вимог КПК України, то таку скаргу може бути залишено без руху. При цьому суд, якщо проблема полягає лише в наявності певних недоліків у документі, може надати строк для їх усунення. Сергій Фомін зауважив, що за певних умов можливо продовжити строк для цього, але кожен випадок суд розглядає окремо. Зараз, коли багато громадян України вимушені були змінити місце проживання у зв’язку зі збройним конфліктом, це вважається вагомою підставою для продовження строку. Крім того, суд може повернути касаційну скаргу, якщо особа не усунула недоліків касаційної скарги, яку залишено без руху, в установлений строк.

Відповідаючи на запитання студентів, Сергій Фомін акцентував на тому, що для суду не має значення, яким буде обсяг поданої скарги, але необхідно робити її максимально змістовною й подавати лише ті відомості, які мають значення для справи й штучно не збільшувати її, перевантажуючи зайвими деталями.

Думкою про те, на чому варто зосередитися юристу для кар’єрного зростання, поділився Герман Анісімов. Серед важливих питань для студентів є обрання однієї з правничих професій після завершення навчання. Іноді перед юристами постає дилема: обрати самостійний шлях чи працювати в команді. На переконання судді, обидва варіанти мають свої переваги й недоліки: працюючи самостійно, на власному досвіді здобуваєш навички в обраній сфері, водночас колективна робота – це завжди вдосконалення та здобуття нових знань від досвідченіших колег.

Крім того, секретар судової палати акцентував на тому, що майбутнім правникам не варто обмежуватися вивченням лише однієї галузі права, адже так чи інакше всі вони пов’язані між собою. Звуження фахового кругозору межами однієї юрисдикції під час навчання у ВНЗ негативно впливає на ефективність подальшої роботи юриста. Обмежуватися конкретною спеціалізацією варто вже тоді, коли активно працюєш як юрист. Крім того, не варто недооцінювати значення правозастосовної практики під час навчання, адже її знання сприяє глибшому розумінню студентами основ правничої діяльності.

У межах зустрічі поспілкувалися й про літературу – професійну та художню. На думку Германа Анісімова, читання книжок на юридичну тематику завжди буде корисним для правників із будь-яким досвідом, адже це не лише допомагає поглибити знання, а й дає змогу поглянути на все під іншим кутом. Разом з тим не варто сприймати художню літературу з юридичним спрямуванням як щось фахове, тому що це саме розважальна література, а не професійна.

Студенти не тільки послухали цікаві лекції суддів Верховного Суду, а й отримали відповіді на свої численні запитання, що дасть їм змогу краще зрозуміти роботу суддів та юристів загалом.

Двокомпонентна лекція «Кримінальне провадження в суді касаційної інстанції. Кар’єра юриста» була організована Радою студентського самоврядування факультету адвокатури Національного юридичного університету імені Ярослава Мудрого.

Верховний Суд