Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

ВРП звільнила Ірину Уханьову, яка обвинувачується у співпраці з окупантами, з посади судді Вовчанського районного суду Харківської області

27 лютого 2024, 16:57

Вища рада правосуддя звільнила Ірину Уханьову з посади судді Вовчанського районного суду Харківської області на підставі пункту 3 частини шостої статті 126 Конституції України.

Рішенням Другої Дисциплінарної палати Вищої ради правосуддя від 24 січня 2024 року суддю Уханьову І.С. притягнуто до дисциплінарної відповідальності за вчинення істотного дисциплінарного проступку та застосовано до неї дисциплінарне стягнення у виді подання про звільнення з посади судді. Таке рішення прийнято за результатами розгляду дисциплінарної скарги Харківської обласної прокуратури.

У дисциплінарній скарзі прокурор зазначав, що матеріалами кримінального провадження підтверджується, що після окупації міста Вовчанська Чугуївського району Харківської області голова суду Уханьова І.С. залишилась на окупованій території України та почала активно співпрацювати із представниками рф. Зокрема, надавала допомогу у проведенні підривної діяльності проти України, брала участь у створенні на території тимчасово окупованого міста Вовчанська незаконного органу окупаційної судової влади рф, агітувала працівників суду співпрацювати з окупантами.

Друга Дисциплінарна палата дійшла висновку, що поведінка свідчить про порушення присяги судді, порочить звання судді та підриває авторитет правосуддя, шкодить суспільній довірі до суду.

Згідно з пунктом 3 частини шостої статті 126 Конституції України підставами для звільнення судді є вчинення істотного дисциплінарного проступку, грубе чи систематичне нехтування обов’язками, що є несумісним зі статусом судді або виявило його невідповідність займаній посаді.

Сьогодні ВРП на підставі рішення Другої Дисциплінарної палати прийняла кадрове рішення про звільнення Уханьової І.С. з посади судді Вовчанського районного суду Харківської області.

За даними прокуратури у вересні 2022 року Уханьова І.С. виїхала до рф, де, ймовірно, перебуває. 

Наразі триває судовий розгляд кримінального провадження за обвинуваченням Уханьової І.С. у державній зраді. 

Вища рада правосуддя