Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

ВРП тимчасово відсторонила від здійснення правосуддя суддю Броварського міськрайонного суду Київської області

26 лютого 2024, 14:42

23 лютого 2024 року Вища рада правосуддя задовольнила клопотання заступника Генерального прокурора – керівника Спеціалізованої антикорупційної прокуратури та тимчасово відсторонила суддю Броварського міськрайонного суду Київської області від здійснення правосуддя у зв’язку з притягненням до кримінальної відповідальності.

Суддя обвинувачується у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого частиною третьою статті 368 Кримінального кодексу України. Він одержав неправомірну вигоду в сумі 4000 доларів США за вчинення дій з використанням наданої влади та службового становища.

5 жовтня 2023 року ВРП надала згоду на утримання судді під вартою, цього самого дня до нього застосовано запобіжний захід у вигляді тримання під вартою з можливістю внесення застави в розмірі 1 500 000 гривень. 6 жовтня 2023 року він звільнений з-під варти у зв’язку із внесенням застави.

Рішенням ВРП від 9 жовтня 2023 року суддю відсторонено від здійснення правосуддя до 27 листопада 2023 року, рішенням ВРП від 20 листопада 2023 року строк тимчасового відсторонення судді від здійснення правосуддя продовжено до 20 січня 2024 року.

17 листопада 2023 року обвинувальний акт у кримінальному провадженні за обвинуваченням судді скеровано до Вищого антикорупційного суду. Ухвалою ВАКС від 14 лютого 2024 року у справі призначено судовий розгляд.

Беручи до уваги обґрунтованість обвинувачення, наявність ризиків можливого впливу на свідків, працівників суду, перешкоджання розгляду кримінального провадження в інший спосіб та враховуючи, що обвинувальний акт перебуває на розгляді в суді, а також співмірність таких критеріїв, як незалежність і недоторканність суддів, та наслідків тимчасового відсторонення судді, ВРП дійшла висновку про необхідність задоволення клопотання про тимчасове відсторонення судді Сердинського В.С. від здійснення правосуддя у зв’язку з притягненням до кримінальної відповідальності до набрання законної сили вироком суду або закриття кримінального провадження.

Вища рада правосуддя