Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Маємо втілювати прагнення народу, щоб Україна стала повноправним членом Європейського Союзу

22 лютого 2024, 17:16

Про це сказав Голова Вищої ради правосуддя Григорій Усик під час робочої зустрічі з експертами проєкту ЄС «Право-Justice III».

Під час зустрічі, у якій взяли участь члени ВРП, сторони обговорили напрями співпраці в процесі європейської інтеграції, а також потребу здійснення аналізу національного законодавства на відповідність праву ЄС. 

Як зазначив Григорій Усик, одним з ключових у процедурі ведення переговорів про вступ України до ЄС є питання впровадження реформи у сфері правосуддя. Від успіху проведення саме судової реформи значною мірою залежить успіх нашої країни на шляху до євроінтеграції. 

«Важливим є приведення законодавства України у відповідність до європейського рівня, зокрема, у сфері дотримання основоположних фундаментальних прав людини, принципів верховенства права, а також щодо протидії корупції», – сказав Григорій Усик. Він зазначив, що ВРП буде брати активну участь в обговоренні відповідності національного законодавства нормам права ЄС в питаннях добору суддів, їх дисциплінарної відповідальності, і в цьому контексті – дотримання незалежності суддів.

Результатом такої роботи має бути звернення до законодавця із пропозиціями про удосконалення профільних законів: «Про судоустрій і статус суддів» і «Про Вищу раду правосуддя», приведення їх положень щодо забезпечення незалежності судової влади до європейських стандартів. Це одне з найскладніших завдань, за результатами яких, в тому числі, буде оцінюватися і виконання Україною всіх вимог ЄС.
 
Старший міжнародний експерт, керівник компоненту 4 «Підтримка процесу євроінтеграції в секторі юстиції», суддя Суду Європейського Союзу 2016-2023 років Віргіліюс Валанчюс сказав, що проєкт зацікавлений у співпраці з ВРП і фокусом уваги є питання здійснення офіційного скринінгу в рамках переговорного Розділу 23 «Верховенство права та основоположні права та свободи», яке стосується судової системи, зокрема забезпечення незалежності суддів, а також вимог до їх доброчесності та професійної компетентності.

Він звернув увагу на необхідність проведення навчань для українських суддів щодо тлумачення рішень Європейського суду з прав людини (Страсбург), а також Суду Європейського Союзу (Люксембург), які мають багато рішень саме щодо захисту прав суддів. 
Віргіліюс Валанчюс висловив впевненість, що процес наближення українського законодавства з євросоюзним правом буде успішним тоді, коли судді, особливо Верховного Суду, правильно будуть тлумачити та застосовувати практику ЄСПЛ в національній судовій практиці. 

«Тлумачення національних законів в дусі принципів Європейської конвенції з прав людини – це майбутнє українських фундаментальних прав», – зазначив експерт. Також він розповів, що судова практика на європейському рівні спрямована на те, щоб уникати випадків різного тлумачення прав людини. Крім цього Віргіліюс Валанчюс поінформував, що в портфелі Проєкту також напрями роботи щодо юридичної освіти, судової медіації, моніторингу впровадження положень Закону України «Про адміністративну процедуру». 

 

Заступник Голови ВРП Дмитро Лук’янов звернув увагу, що цікавими для вивчення є питання реформи правової освіти, діджиталізації правосуддя. Він поінформував, що ці теми обговорювалися під час роз’яснювальної зустрічі Європейської Комісії щодо здійснення офіційного скринінгу в рамках переговорного Розділу 23 «Верховенство права та основоположні права та свободи». 

Членкиня ВРП Інна Плахтій наголосила на важливості впровадження в українське правосуддя судової практики Суду Європейського Союзу (Люксембург). Зокрема, щодо інтерпретацій права Європейського Союзу та роз’яснення щодо застосування законодавства ЄС за зверненням національних суддів.

Керівник компоненту з питань судової реформи Проєкту ЄС «Право-Justice» Володимир Чабан зауважив, що у зв’язку з тим, що України вступила в переговорний процес з Європейською Комісією щодо євроінтеграції, Проєкт ЄС «Право-Justice III» запровадив компонент 4 «Європейська інтеграція», який надаватиме допомогу національним інституціям для імплементації європейського законодавства у національну нормативну базу.

Головний національний експерт компоненту 4 «Підтримка процесу євроінтеграції в секторі юстиції» Проєкту ЄС «Право-Justice» Софія Видра зазначила, що в процесі переговорів України з Європейською Комісією наскрізними є питання, пов’язані із забезпеченням незалежності судової влади. Тож це один з напрямків, на якому сконцентрує зусилля Проєкт в рамках підтримки Вищої ради правосуддя, до повноважень якої входить, зокрема, вжиття заходів щодо забезпечення авторитету правосуддя та незалежності суддів.

Під час зустрічі були визначені три основні напрямки співпраці: переклад рішень Суду Європейського Союзу (Люксембург), Європейського суду з прав людини, актів права ЄС та надання експертних коментарів до них; проведення тренінгів / навчання для членів ВРП та співробітників секретаріату ВРП щодо застосування / тлумачення рішень цих судів; аналіз українського законодавства у світлі актів права ЄС, підтримка Вищої ради правосуддя та надання іншої необхідної допомоги в рамках переговорного процесу за Розділом 23 «Верховенство права та основоположні права та свободи».  

Вища рада правосуддя