Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Дайджест подій Вищої ради правосуддя за 15 – 19 січня 2024 року

22 січня 2024, 12:02
 
До ВРП упродовж 2023 року надійшло 185 повідомлень про втручання в професійну діяльність суддів щодо здійснення правосуддя, про дії, що порушують гарантії незалежності суддів або підривають авторитет правосуддя. З урахуванням повідомлень, які надійшли в попередні періоди, ВРП протягом 2023 року розглянула 208 повідомлень суддів.
 
За результатами розгляду 97 повідомлень про втручання в діяльність суддів щодо здійснення правосуддя ухвалено 93 рішення про вжиття заходів реагування. Розглянувши 111 повідомлень суддів, ВРП ухвалила 61 рішення про затвердження 97 висновків членів ВРП про відсутність підстав для вжиття заходів щодо забезпечення незалежності суддів та авторитету правосуддя.
 
ВРП звільнила двох суддів за вчинення істотного дисциплінарного проступку
 
ВРП ухвалила рішення про звільнення судді Синельниківського міськрайонного суду Дніпропетровської області Юрія Гречка та судді Дзержинського районного суду міста Харкова Ірини Грищенко на підставі пункту 3 частини 6 статті 126 Конституції України.

Триває приймання заяв про переведення суддів відповідно до Закону № 3481-IX

Законом України від 21 листопада 2023 року № 3481-IX, який набрав чинності 27 грудня 2023 року, визначено, що суддя Вищого спеціалізованого суду України з розгляду цивільних і кримінальних справ, Вищого господарського суду України, Вищого адміністративного суду України може бути переведений до апеляційного суду чи місцевого суду, що відповідає спеціалізації такого судді, в порядку, передбаченому статтями 53 та 82 цього закону, без проведення конкурсу, з урахуванням особливостей, передбачених цим пунктом.

Судді подають заяву про переведення, зазначеними в абзаці першому цього пункту, до ВРП протягом 30 днів з дня набрання чинності законом.

Переведення такого судді здійснюється ВРП на підставі його особистої заяви протягом 30 днів з дня її надходження, незалежно від наявності у відповідному суді вакантної посади судді.

Наразі у ВРП триває приймання таких заяв від суддів.

Трьох суддів звільнено у відставку

ВРП вирішила звільнити трьох суддів у зв’язку з поданням заяв про відставку, а саме:

Дідика Миколу Володимировича – з посади судді Голосіївського районного суду міста Києва;

Олійника Миколу Федоровича – з посади судді Христинівського районного суду Черкаської області;

Паська Миколу Васильовича – з посади судді Господарського суду міста Києва.

Упродовж 2023 року ВРП ухвалила 15 рішень про надання згоди на тримання судді під вартою

Протягом 2023 року ВРП прийняла:

  • 15 рішень про надання згоди на тримання судді під вартою;

  • 17 рішень про задоволення клопотань Офісу Генерального прокурора про тимчасове відсторонення та продовження строку тимчасового відсторонення судді від здійснення правосуддя до набрання законної сили вироком суду або закриття кримінального провадження;

  • 11 рішень про часткове задоволення вказаних клопотань.

ВРП припинила відставку двох суддів у зв’язку з набуттям ними громадянства іншої держави

ВРП дійшла висновку, що судді Мелітопольського міськрайонного суду Запорізької області у відставці Тамара Міщенко та Наталія Купавська, за якими зберігається звання судді, набули російське громадянство (держави-терориста) та, обіймаючи відповідні судові посади нелегітимного суду, порушили вимоги Конституції та законів України, що підриває авторитет правосуддя, довіру суспільства до судової влади.

Інформація щодо пріоритетності дисциплінарних проваджень

"Юридична практика"