Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

15 років позбавлення волі з конфіскацією майна за державну зраду - вирок суду

18 січня 2024, 09:21

16 січня 2024 року колегія суддів Київського районного суду м. Харкова ухвалила вирок у кримінальному провадженні за обвинуваченням громадян Б. та М. у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого частиною 2 статті 111, частини 2 статті 28 Кримінального кодексу України, а саме: державна зрада, тобто діяння, умисно вчинене громадянином України на шкоду суверенітетові, територіальній цілісності та недоторканності, обороноздатності, державній, економічній чи інформаційній безпеці України: надання іноземній державі, або її представникам допомоги в проведенні підривної діяльності проти України, вчинені в умовах воєнного стану.

Оскільки обвинувачені протягом липня-серпня 2022 року вчиняли умисні протиправні дії, а саме: збирали і передавали інформацію про наявність, пересування Збройних Сил України та інших сил оборони на території Харківського регіону, а також відомостей про місцезнаходження організацій, які надають допомогу силам оборони в подоланні збройної агресії рф, представникам іноземної держави – рф з метою проведення розвідувально-підривної діяльності проти України за попередньою змовою між собою, дії обвинувачених Б. та М. судом також кваліфіковані за частиною 2 статті 28 Кримінального кодексу України.

Судом встановлено, що дії обвинувачених, які вирізнялися своєю цілеспрямованістю та узгодженістю, мали масовий характер (18 епізодів) та підтверджували наявність умислу на вчинення державної зради у формі надання іноземній державі або їх представникам допомоги в проведенні підривної діяльності проти України.

Вироком суду громадян Б. та М. визнано винуватими у вчиненні вищезазначеного кримінального правопорушення та призначено покарання кожному у вигляді 15 років позбавлення волі, з конфіскацією всього належного їм майна.