Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Щодо оприлюдненої інформації стосовно Голови ВККСУ

26 грудня 2023, 10:31

Інформуємо, що 25 грудня 2023 року до Вищої ради правосуддя надійшов лист старшого слідчого Головного слідчого управління Державного бюро розслідувань щодо можливого порушення вимог законодавства Головою ВККСУ. Зокрема, у листі зазначено, що ДБР здійснює досудове розслідування в кримінальному провадженні щодо можливих неправомірних дій Романом Ігнатовим, за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 2 ст. 111 КК України.

Крім іншого зазначено, що згідно листа Служби зовнішньої розвідки від 19 грудня 2023 року, наданого на запит слідчого від 14 грудня 2023 року, під час спеціального оброблення інформації з відкритих джерел отримано наступні відомості стосовно особи, чиї установчі дані співпадають з установчими даними громадянина України Ігнатова Р.М.:

Ігнатов Роман Миколайович (рос. Игнатов Роман Николаевич), 27.10.1970 р.н. Місце проживання: м. Ворошиловград (м. Луганськ), адреса проживання/реєстрації (далі мовою оригіналу): Петрозаводск Первомайский пр-кт 58 Общ. Паспорт громадянина рф: 6140 640912 (не значиться в списках недійсних документів).

Посилаючись на наявність достатніх підстав вважати, що Ігнатов Р.М. повідомив неправдиві відомості про себе під час проходження конкурсу на посаду члена Вищої кваліфікаційної комісії суддів України в частині набуття ним громадянства російської федерації, що підриває авторитет та суспільну довіру до правосуддя та судової влади, у тому числі недотримання етичних стандартів судді як складової професійної етики члена Вищої кваліфікаційної комісії суддів України, старший слідчий Головного слідчого управління Державного бюро розслідувань, просив Вищу раду правосуддя розглянути питання щодо проведення процедури припинення повноважень члена Вищої кваліфікаційної комісії суддів України Ігнатова Р.М.

В контексті зазначеного звернення, Вища рада правосуддя, вважає необхідним роз’яснити, що підстави та порядок звільнення члена Вищої кваліфікаційної комісії суддів України передбачені статтею 96 Закону України «Про судоустрій і статус суддів».

Зокрема, відповідно до пункту 6 частини першої та частини шостої зазначеної норми, підставою звільнення члена Вищої кваліфікаційної комісії суддів України з посади є грубе чи систематичне нехтування обов’язками, що є несумісним із статусом члена Вищої кваліфікаційної комісії суддів України або виявило його невідповідність займаній посаді, допущення іншої поведінки, що підриває авторитет та суспільну довіру до правосуддя і судової влади, у тому числі недотримання етичних стандартів судді як складової професійної етики члена Вищої кваліфікаційної комісії суддів України.

У разі встановлення таких підстав для звільнення члена Вищої кваліфікаційної комісії суддів України з посади, Вища кваліфікаційна комісія суддів України може своїм рішенням внести до Вищої ради правосуддя подання про звільнення з посади відповідного члена Комісії. З дня ухвалення рішення Комісії про внесення зазначеного подання такий член Комісії відсторонюється від посади, а його повноваження зупиняються до прийняття рішення Вищою радою правосуддя (частина п’ята статті 96 Закону «Про судоустрій і статус суддів»). 

Частиною шостою цієї статті передбачено, що процедура розгляду та ухвалення рішення про звільнення члена Вищої кваліфікаційної комісії суддів України за поданням Вищої кваліфікаційної комісії суддів України здійснюється відповідно до положень Регламенту Вищої ради правосуддя.

Натомість, підстави та порядок припинення повноважень члена Вищої кваліфікаційної комісії суддів України визначено статтею 97 Закону України «Про судоустрій і статус суддів», відповідно до пункту 3 частини першої якої повноваження члена Вищої кваліфікаційної комісії суддів України припиняються у разі припинення громадянства України  або набуття громадянства іншої держави.

При цьому, частиною другою статті 97 цього Закону передбачено, що повноваження члена Вищої кваліфікаційної комісії суддів України з підстав, передбачених частиною першою цієї статті, припиняються з настанням відповідної події.

Зазначаємо, що відповідно статті 19 Конституції України органи державної влади та органи місцевого самоврядування, їх посадові особи зобов’язані діяти лише на підставі, в межах повноважень та в спосіб, що передбачені Конституцією та законами України.

Встановлення факту набуття громадянства іншої держави потребує підтвердження належними та допустимими доказами. Вища рада правосуддя не наділена повноваженнями здійснювати розслідування обставин, викладених у листі старшого слідчого Головного слідчого управління Державного бюро розслідувань, а тому має діяти та ухвалювати рішення відповідно до вимог частини другої статті 19 Конституції України та статті 96 Закону України «Про судоустрій і статус суддів».

Вища рада правосуддя неодноразово заявляла свою публічну позицію щодо неприпустимості наявності громадянства російської федерації в суддів, що підтверджується низкою рішень, зокрема, щодо припинення відставки суддів у зв’язку з набуттям ними громадянства іншої держави.

Вища рада правосуддя наголошує на необхідності повного і об’єктивного розслідування всіх обставин викладених у інформації Служби зовнішньої розвідки, оприлюдненої в публічному просторі, та листі старшого слідчого Головного слідчого управління Державного бюро розслідувань про можливу наявність у Голови Вищої кваліфікаційної комісії суддів України громадянства російської федерації.