Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Засуджено пособника окупантів і коригувальницю ворожого вогню по Харківщині

20 грудня 2023, 10:22

Суд визнав громадянина винним в пособництві державі-агресору (ч. 1 ст. 111-2 КК України).

Про це повідомляє Офіс Генерального прокурора.

Йому призначено покарання у виді 10 років 6 місяців позбавлення волі з позбавленням права обіймати посади, пов’язані з виконанням функцій держави та місцевого самоврядування на строк 12 років.

Доведено, що під час окупації с. Циркуни місцевий мешканець активно допомагав російським військовим. Чоловік забезпечував окупантів продуктами харчування, а також передав їм генератор.

Пособник загарбників розповідав їм про домоволодіння інших мешканців села, в яких були матеріальні цінності та запаси палива, і допомагав представникам держави-агресора у заволодінні майном односельчан.

Чоловік забезпечував окупантів і транспортом, зокрема передав їм ключі від автомобіля, власник якого виїхав з населеного пункту, а також допомагав їм заводити позашляховики, що належали іншим жителям села, без ключів. У подальшому ці автомобілі використовувались збройними формуваннями держави-агресора для власних потреб.

Крім того, ворожий поплічник надавав військовослужбовцям рф відомості щодо особливостей місцевості, аби вони могли краще орієнтуватись на ній.

Також суд визнав громадянку винною в поширенні інформації про переміщення, рух, розташування ЗСУ (ч. 2 ст. 114-2 КК України). Їй призначено покарання у виді 6 років позбавлення волі.

Мешканка с. Гусинка Куп’янського району під час повномасштабного вторгнення рф в Україну за допомогою месенджерів та у телефонних розмовах повідомляла представнику зс рф інформацію про переміщення українських військ. Отримані дані ворог у подальшому використовував для завдання ударів по Куп’янщині.

Коригувальницею виявилась пекар на місцевому підприємстві. Правоохоронці затримали жінку 13 березня 2023 року. Під час обшуку за місцем її проживання виявили мобільний телефон з доказами протиправної діяльності.

Досудове розслідування — Купʼянський РВП ГУНП в Харківській області за оперативного супроводу Управління СБУ в Харківській області.

Офіс Генерального прокурора