Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

ВРП тимчасово відсторонила двох суддів Київського апеляційного суду від здійснення правосуддя

18 грудня 2023, 10:37

15 грудня 2023 року Вища рада правосуддя вирішила тимчасово, до 30 січня 2024 року, відсторонити від здійснення правосуддя двох суддів Київського апеляційного суду у зв’язку з притягненням до кримінальної відповідальності.

Рішення прийняті за результатами розгляду відповідних клопотань заступника Генерального прокурора - керівника Спеціалізованої антикорупційної прокуратури Олександра Клименка. Вищою радою правосуддя не встановлено обставин, які можуть свідчити, що вказані клопотання є формою незаконного впливу, тиску чи втручання в діяльність судді щодо здійснення правосуддя.

Судді підозрюються у скоєнні кримінального правопорушення, передбаченого частиною третьою статті 28, частинами третьою і четвертою статті 368 КК України (одержання службовою особою, яка займає відповідальне становище, неправомірної вигоди в особливо великому розмірі для себе та третіх осіб за вчинення в інтересах того, хто надає неправомірну вигоду, та інтересах третьої особи дій з використанням наданої їй влади та службового становища, вчинене організованою групою).

Відсторонення суддів від здійснення правосуддя обумовлено ризиками, які полягають у знищенні або підробленні речей і документів, які мають суттєве значення для досудового розслідування, можливий незаконний вплив на свідків та інших учасників кримінального провадження, або інше протиправне перешкоджання кримінальному провадженню.

Частиною 11 статті 63 Закону України «Про Вищу раду правосуддя» передбачено, що суддя відстороняється від здійснення правосуддя з дня ухвалення такого рішення на строк, який не може становити понад 2 місяці.

Нагадаємо, що 4 грудня 2023 року Вища рада правосуддя  надала згоду на утримання цих суддів Київського апеляційного суду під вартою.

Вища рада правосуддя