Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

ВККСУ оголошує про початок відкритого конкурсу на заміщення 550 вакантних посад суддів апеляційної інстанції

15 грудня 2023, 16:08

15 грудня 2023 року Вища кваліфікаційна комісія суддів України розпочинає безпрецедентний відкритий конкурс на заміщення 550 вакантних посад суддів апеляційної інстанції.

Комісія усвідомлює свою надважливу роль і відповідальність у прискоренні євроінтеграційних процесів України, адже право на справедливий суд – ключова європейська демократична цінність, а основне завдання ВККСУ – забезпечення судової системи суддями, тобто доступу до правосуддя громадянам України.

Кадровий дефіцит у судовій системі: цифри і факти.

Всього в системі апеляційних судів на сьогодні бракує понад половини (56%) суддів.  У розрізі юрисдикцій найбільше вакансій – 425 – у загальних апеляційних судах, 67 вакантних посад суддів в апеляційних адміністративних судах, 58 вакансій в апеляційних господарських судах.

Загальна юрисдикція

Десять апеляційних загальних судів укомплектовано менш ніж на 44 %. Найменш укомплектованими є Сумський апеляційний суд – 16 %; Харківський апеляційний суд – 22 %; Черкаський апеляційний суд – 30 %.

Господарська юрисдикція

Серед апеляційних господарських судів три суди укомплектовано менш ніж на 55 %. Найменш укомплектованим є Центральний апеляційний господарський суд – 30 %.

Адміністративна юрисдикція

Три апеляційних адміністративних суди укомплектовано менш ніж на 60 %. Найменш укомплектованими є Перший апеляційний адміністративний суд – 33 %.

Причини і наслідки напівпорожніх судів.

Основною причиною нестачі суддів стало припинення повноважень членів ВККСУ в листопаді 2019 року. Комісія, відповідно, протягом останніх 3,5 років не виконувала свої повноваження, що спричинило катастрофічну ситуацію з доступом громадян до правосуддя. В апеляційні суди жодного судді не було призначено протягом 10 останніх років. У цей самий час кількість працюючих суддів продовжувала скорочуватися, адже судді досягали пенсійного віку, подавали у відставку за станом здоров’я, звільнялися за власним бажанням чи з інших причин.

Негативними є наслідки кадрового голоду і для громадян, і для міжнародного іміджу України.

Громадяни страждають від того, що судовий розгляд щодо життєво важливих рішень (наприклад: оформлення розлучення, спадкування майна, поновлення на роботі, визнання фактів народження чи смерті тощо) триває надто довго, а якість і глибина розгляду страждає через величезне навантаження на суддів.

Через несвоєчасність судового розгляду справ українськими судами Європейський Суд з Прав Людини продовжує констатувати порушення Україною строків розгляду, що негативно впливає на оцінку судової системи України міжнародними партнерами.

Безпрецедентний конкурс та ідеальний кандидат на вакансію судді апеляційної інстанції.

ВККСУ має завдання не просто задовольнити гострий кадровий голод у судовій системі, а й залучити до суддівського корпусу доброчесних, неупереджених, мотивованих професіоналів з наукового, адвокатського та суддівського середовищ.

Конкурс, який стартує, – безпрецедентний з кількох причин. По-перше, історичним є сам факт проведення конкурсу на посади суддів апеляційної інстанції. Раніше судді до апеляційного суду призначалися Верховною Радою України. Це був непрозорий та дещо політизований процес. По-друге, безпрецедентною є кількість суддів, яких ВККСУ планує добрати на відкритому конкурсі на заміщення 550 вакантних посад суддів апеляційних судів, що становитиме 56% від загальної кількості суддів апеляції в Україні. По-третє, ВККСУ висловлює принципове ставлення до питання доброчесності під час конкурсу і проведе добір суддів у співпраці й партнерстві з громадянським суспільством. Суспільство представлятиме Громадська рада доброчесності, яка проводитиме всебічну перевірку кандидатів на доброчесність.

«ВККСУ висловлює чітку безкомпромісну позицію щодо ретельної перевірки доброчесності та проукраїнської позиції кандидатів. Це наш професійний, громадянський та етичний обов’язок перед українцями, громадянами, що служать у силах оборони, зокрема і нашими колегами – правниками, які зараз боронять країну на фронті», – зауважив Руслан Мельник, секретар Першої палати ВККСУ, під час пресконференції 15 грудня 2023 року.

У конкурсі можуть взяти участь судді, юристи (адвокати), викладачі юридичних ВИШів, науковці, що відповідають кваліфікаційним вимогам. Це можливість для фахових правників реалізувати свої професійні прагнення та ідеї на посаді судді апеляційної інстанції, змінити судову систему і, відповідно, сприяти тим трансформаціям та змінам у країні, на які очікує та які виборює на фронті український народ.

Процедура участі та підхід до оцінки кандидатів.

ВККСУ усвідомлює велику інвестицію часу і зусиль, якої вимагатиме участь у конкурсі від кандидатів, і висловлює чітку позицію, що оцінювання кандидатів буде здійснено відповідно до чітких, зрозумілих і однозначних критеріїв справедливо і неупереджено.

Етапи участі в конкурсі:

  1. Подання заяви для участі в конкурсі, анкети та документів, передбачених умовами конкурсу, які, зокрема, підтверджують відповідність кандидата вимогам. Це відбувається в електронному вигляді. (1531 грудня 2023 року).
  2. Перевірка комплектності документів, наявності стажу, встановлення відповідності особи вимогам до кандидата на посаду судді апеляційного суду. За результатами такої перевірки відбувається допуск до проходження кваліфікаційного оцінювання.
  3. Для участі в конкурсі на посаду судді апеляційного суду проводиться кваліфікаційне оцінювання кандидата на посаду судді апеляційного суду, яке включає іспит. Відповідно до внесених змін до профільного закону – це анонімне тестування та виконання практичних завдань. Анонімне тестування проводиться щодо когнітивних здібностей, загальних знань у сфері права та кожної спеціалізації суду: адміністративної, господарської та загальної (цивільної і кримінальної). Практичні завдання проводяться щодо кожної із зазначених спеціалізацій суду.

Кандидат на посаду судді вважається таким, що склав кваліфікаційний іспит, якщо він/вона набрав(ла) не менше 75 відсотків максимально можливого бала за кожне тестування та практичне завдання кваліфікаційного іспиту.

  1. Проводиться спеціальна перевірка щодо кандидатів на посаду судді, допущених до етапу дослідження досьє та проведення співбесіди кваліфікаційного оцінювання.
  2. За результатами кваліфікаційного оцінювання кандидата на посаду судді апеляційного суду Комісія ухвалює рішення про підтвердження або непідтвердження здатності такого кандидата здійснювати правосуддя у відповідному суді та визначає його рейтинг для участі в конкурсі.
  3. Визначається учасник конкурсу, який має вищу позицію за рейтингом.

Важливо зазначити, що перевірку тестових кваліфікаційних завдань робитиме комп’ютер без жодного втручання людини. Доброчесність кандидата оцінюватиме Громадська рада доброчесності. ВККСУ вже розробила детальну анкету кандидата на посаду судді. Досліджуватиме мотиви кандидата брати участь у конкурсі. Наразі триває робота над близько 7 тисячами професійних тестових завдань та практичних вправ для професійного іспиту.

Критерії та порядок виставлення балів буде доступний та відкритий.

Порушення процедури проведення кваліфікаційного іспиту щодо кандидата на посаду судді може бути оскаржено в судовому порядку, так само як і рішення, ухвалене за результатами кваліфікаційного оцінювання.

«Ключова ідея судової реформи полягає в тому, щоб більшість справ, зокрема господарських та адміністративних, остаточно вирішувалися на стадії апеляційного перегляду. Для реалізації цієї ідеї довіра до апеляційних судів і їх суддів з боку суспільства має бути непохитною. Відкритий конкурс має відновити довіру суспільства до судів і дати можливість кращим з кращих прийти до судової системи і змінити її відповідно до справедливих очікувань суспільства», – підсумувала Людмила Волкова, член ВККСУ.

Вища кваліфікаційна комісія суддів України