Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Члени ВККСУ взяли участь у Національному українському судовому форумі

13 грудня 2023, 12:07

11 та 12 грудня 2023 року члени Вищої кваліфікаційної комісії суддів України Людмила Волкова, Олег Коліуш та Роман Сабодаш взяли участь у Національному українському судовому форумі, що відбувся у Дніпрі. Захід, організований Представництвом Норвезької ради у справах біженців в Україні (NRC) та Асоціацією розвитку суддівського самоврядування України, присвячено питанням розгляду справ про захист прав громадян в умовах воєнного стану в Україні.

Серед основних тем обговорення — особливості розгляду справ, пов’язаних зі збройним конфліктом на сході України, захист прав осіб, що постраждали внаслідок збройного конфлікту, а також досвід європейських країн та практика Європейського суду з прав людини у контексті захисту основних прав внутрішньо переміщених осіб.

Представники ВККСУ виступили на форумі із важливою для суддів апеляційних та місцевих судів інформацією. Член Комісії Олег Коліуш у своїй доповіді про процедуру оцінювання суддів Донецької та Луганської областей акцентував на особливостях співбесід та необхідності проводити закриті засідання в окремих випадках з метою захисту прав осіб або частково обмежувати доступ до чутливої інформації. Він, зокрема, зазначив, що громадськість здійснює контроль за процесом оцінювання суддів через Громадську раду доброчесності. Водночас ВККСУ працює над налагодженням ефективної комунікації з громадянським суспільством. Відповідаючи на запитання учасників щодо відвідування суддями російської федерації та тимчасово окупованих територій з 2014 року, Олег Коліуш поінформував, що така інформація оцінюється у сукупності з іншими даними суддівського досьє.    

Людмила Волкова розповіла про особливості відрядження суддів під час воєнного стану. Вона зазначила, що судді не мають права ухилятися від виконання своїх професійних обов’язків. У зв’язку з цим Комісією було рекомендовано відряджати суддів без їх згоди у суди, в які було визначено територіальну підсудність справ.  

Роман Сабодаш, порушивши питання подання декларації доброчесності судді в контексті викликів сьогодення, звернув увагу присутніх на новели у декларації та роз’яснення Комісії щодо порядку її заповнення. Також Сабодаш презентував присутнім електронний сервіс Комісії  —  «Кабінет суддівської кар’єри», який буде задіяно для онлайн-подання документів для участі в конкурсі на посади суддів у судах апеляційної інстанції.

Члени ВККСУ відповіли на численні запитання суддівської спільноти.

У форумі взяли участь судді Верховного Суду, Конституційного Суду України, представники судів різних інстанцій та регіонів, член Ради суддів України Валерія Чорна, судовий експерт-психолог Національної школи суддів України Анастасія Горецька, народні депутати України, представники Національного юридичного університету імені Ярослава Мудрого.

Норвезьку раду у справах біженців в Україні представили керівник NRC Роберто Віла-Сексто та провідний юрист департаменту інформування, консультування та правової допомоги Юлія Воронкова.

Вища кваліфікаційна комісія суддів України