Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Верховний Суд підтримав рішення у справі Миколаївського собору в Кременці

08 грудня 2023, 08:55
Верховний Суд підтримав рішення Господарського суду Тернопільської області, яким зобов’язано релігійну громаду "Парафія Святителя Миколая" повернути Миколаївський собор з келіями XVI-XVII ст. загальною площею 1 756 кв. м, що в Кременці, Кременецько-Почаївському історико-архітектурному заповіднику.
 
5 грудня 2023 року Касаційний господарський суд у складі Верховного Суду залишив в силі постанову Західного апеляційного господарського суду та рішення Господарського суду Тернопільської області у справі № 921/164/23.
 
Нагадаємо, що позовні вимоги у цій справі обгрунтовувались тим, що 12 лютого 2023 року закінчився термін дії договору про безоплатне користування Релігійною громадою спірним приміщенням Миколаївського собору, який є державною власністю. Державний заповідник неодноразово повідомляв Релігійну громаду про закінчення терміну дії Договору та відсутність наміру щодо його продовження, у зв’язку зі змінами в законодавстві про оренду державного майна. У свою чергу, Релігійна громада звернулася до Міністерства культури та інформаційної політики України щодо продовження дії договору, але отримала відмову.
 
Відтак, з 13 лютого 2023 року Релігійна громада без будь-якої правої підстави продовжувала користуватися державним майном – пам’яткою архітектури національного значення. У зв’язку з цим, Кременецько-Почаївський державний історико-архітектурний заповідник звернувся до Господарського суду Тернопільської області з позовною заявою повернути Миколаївський собор з келіями, зобов’язавши Релігійну громаду вивільнити зайняті приміщення та підписати відповідний Акт приймання-передачі.
 
Рішенням Господарського суду Тернопільської області від 15 червня 2023 року позовні вимоги задоволено.
 
Ознайомитись з рішенням суду від 15.06.2023 у справі № 921/164/23 можна за посиланням: https://reyestr.court.gov.ua/Review/111800947
 
Господарський суд Тернопільської області