Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Григорій Усик: Наразі один із найважливіших етапів у діяльності ВРП – формування служби дисциплінарних інспекторів

27 листопада 2023, 09:33

Під час засідання Керівного комітету Проєкту ЄС «Право-Justice» обговорили результати роботи поточної фази роботи Проєкту із національними органами юстиції та правосуддя в межах таких компонентів: «Політика у секторі юстиції, розслідування у сфері воєнних злочинів», «Судова влада і судова реформа», «Захист прав власності та виконання судових рішень»  та «Електронне правосуддя».

Голова Вищої ради правосуддя Григорій Усик зазначив, що завдячуючи Проєкту ЄС «Право-Justice» та Програмі USAID «Справедливість для всіх» відбулося успішне становлення новоствореної ВРП, в короткі строки були проведені співбесіди з кандидатами на посаду членів Вищої кваліфікаційної комісії суддів України та призначено повноважний склад цього органу суддівського врядування. Також завдяки підтримці Проєкту Вищій раді правосуддя надано статус спостерігача у Європейській мережі рад правосуддя.

«Це важливо не лише для ВРП, але й для всієї судової системи України. Про українську судову систему не тільки знають, а її чують, оскільки члени ВРП беруть участь у робочих заходах цієї міжнародної організації», – зазначив Григорій Усик.

Наразі один із найважливіших етапів у діяльності ВРП – відновлення дисциплінарної функції. Прийнято закони № 3304-ІХ «Про внесення змін до деяких законів України щодо негайного відновлення розгляду справ стосовно дисциплінарної відповідальності суддів», № 3378-IX «Про внесення змін до Закону України «Про судоустрій і статус суддів» та деяких законів України щодо зміни статусу та порядку формування служби дисциплінарних інспекторів Вищої ради правосуддя», пропозиції до яких напрацьовувалися, зокрема, завдяки методологічній допомозі експертів Проєкту.

«Тепер питання номер один – формування служби дисциплінарних інспекторів. Вона буде сформована в Україні вперше, тому дуже важлива й організаційна підтримка цього процесу, надання методичної допомоги», – зазначив голова ВРП.  

Григорій Усик наголосив на необхідності удосконалення роботи Єдиної судової інформаційно-телекомунікаційної системи, оскільки в умовах війни вона довела свою ефективність.

Довідково. Участь у заході взяли представники Європейського Союзу та країн-членів ЄС, команда Проєкту і національні експерти, представники органів судової влади, Міністерства юстиції України, Верховної Ради України.

Фото: Проєкт ЄС «Право-Justice»

Вища рада правосуддя