Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Судді ВС Естонії відвідали районні суди в Україні, які були зруйновані внаслідок війни

22 листопада 2023, 16:40

У межах візиту до України на запрошення Верховного Суду делегація суддів Верховного суду Естонії у складі його Голови Віллу Кове, голови Адміністративної палати ВС Естонії Іво Пілвінга, голови Цивільної палати Урмаса Воленса та судді Кримінальної палати Пааво Рандма відвідала Бородянський районний суд Київської області та Малинський районний суд Житомирської області, будівлі яких були зруйновані внаслідок російських обстрілів і бомбардувань. Делегацію супроводжували заступник Голови ВС Олександр Мамалуй і суддя ВС у Касаційному кримінальному суді Віктор Остапук.

Голова Бородянського районного суду Київської області Геннадій Стасенко показав наслідки руйнувань у селищі й розповів про спротив його мешканців російській окупації та звільнення населеного пункту українськими військами.

Під час огляду будівлі суду Геннадій Стасенко повідомив, що колектив устиг заховати весь архів і більшість справ, які перебували на розгляді, тому вони вціліли. Однак усе майно, що розміщувалося в приміщенні, було знищене.

Нагадаємо, що Бородянський районний суд Київської області став першим місцевим загальним судом, який зазнав значних пошкоджень під час повномасштабного вторгнення російських військ в Україну. Будівля суду була обстріляна 26 і 27 лютого 2022 року, а 28 лютого 2022 року внаслідок влучання авіабомби в сусідній житловий будинок була зруйнована повністю. Сьогодні суд працює в кількох кімнатах приміщення, що належить управлінню Державної казначейської служби України.

Віллу Кове зазначив, що побачене й почуте є дуже важливим для пам’яті естонських суддів. Він висловив щире сподівання, що коли наступного разу делегація ВС Естонії відвідає Бородянку, гостей прийматимуть вже в оновленому приміщенні суду в мирній Україні.

У зустрічі, що відбулася в Малинському районному суді Житомирської області, взяли участь голова суду Володимир Ярмоленко, судді цього суду та працівники апарату, а також Малинський міський голова Олександр Ситайло.

Нагадаємо, 6 березня 2022 року, коли ворог здійснив бомбардування центру міста, вибухова хвиля значно пошкодила будівлю цього суду.

Володимир Ярмоленко зазначив, що Естонія однією з перших підтримала Україну в її боротьбі проти росії. Він також зауважив, що Малин входить до переліку українських міст, яким Естонія надає фінансову підтримку для відновлення знищеної та пошкодженої інфраструктури (зокрема, Естонія долучилася до фінансування відновлення мосту через р. Ірша, яка розділяє дві частини міста), та подякував уряду і народові Естонії за цю допомогу.

Віллу Кове відзначив, що судді – члени делегації розповідатимуть колегам про те, як живе Україна в умовах війни, а також висловив сподівання, що делегації суддів з інших країн також відвідають Малин та інші міста України і побачать, як працюють українські суди в таких складних умовах.

Голова ВС Естонії також додав, що члени делегації раді, що результати наданої їхньою країною допомоги можна побачити і відчути, тому судді будуть заохочувати співгромадян надавати ще більшу підтримку українському народові.

Також делегацію супроводжували начальник відділу міжнародно-правової взаємодії ВС Ліна Губар, перекладач від ВС Артем Ніколаєнко та радник Посольства Естонії в Україні Тріін Партс.

     

Верховний Суд