Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Відбулася спільна нарада керівництва апеляційного суду та місцевих судів Закарпатської області

26 жовтня 2023, 08:54

25 жовтня 2023 року в Закарпатському апеляційному суді відбулася нарада голів та керівників апарату апеляційного суду та місцевих судів регіону. Взяли участь голова апеляційного суду Ганна Фазикош та заступниця голови суду Олена Кожух, керівник апарату Василь Гецко, секретарі палати апеляційного суду– Роман Кондор та Іван Стан, начальник Територіального управління Державної судової адміністрації України в Закарпатській області Олександр Кошинський, очільник територіального управління Служби судової охорони у Закарпатській області Роман Мушак. Завдяки відеоконференцзв’язку були присутні всі голови місцевих судів та керівники апаратів.

Нарада розпочалась із запрошення працівників апаратів суду пройти 3-місячні курси в Закарпатському обласному Центрі підготовки населення до національного спротиву. Для цього був запрошений керівник Центру, полковник Юрій Беляков.

Основною метою зустрічі було обговорення законодавчих нововведень, які набрали чинності з 18 жовтня 2023 року: нова редакція «Інструкції з діловодства в місцевих та апеляційних судах України» і закон №3200, який передбачає обов'язкову наявність електронного кабінету в Єдиній судовій інформаційно-телекомунікаційній системі для всіх учасників судового процесу, адвокатів, прокурорів, нотаріусів, органів державної влади та місцевого самоврядування.

Тепер судові справи матимуть три форми: паперову, електронну, змішану. Рішення про те, в якій формі буде справа, прийматиме головуючий суддя.

Представниками судів було обговорено ряд технічних питань, які можуть виникнути у зв’язку з впровадженням електронного судочинства.

«Електронний суд - це вимога часу, але невирішених процесуальних питань ще багато»,  - визнає Іван Стан.

Представники апеляційного та місцевих судів обговорили ініціативи, які можна впровадити для розвитку електронного судочинства.

Було обговорено проблему, яка може виникнути в разі можливих відключень світла, зокрема, закупівлю генераторів для всіх судів Закарпатської області. Кожен суд Закарпаття отримає кошти на закупівлю генераторів в суди.

На нараді обговорили також тристоронній Меморандум про співпрацю, підписаний Закарпатським апеляційним судом, Державною судовою адміністрацією України та Закарпатською обласною військовою адміністрацією. Вже запрацював сервіс «Електронний суд» на сайті «Допомога Закарпаття». Також є домовленість про створення двох судових кімнат на базі ЦНАПів – в Тячівському та Рахівському районах, де існує проблема доступу осіб до правосуддя.

Окрім того, два місцевих суди візьмуть участь у пілотному проєкті з обміну інформацією в електронній формі в рамках досудового розслідування спільно з районними управліннями поліції ГУНП в Закарпатській області. Це Берегівський районний суд та Мукачівський міськрайонний суд.

Закарпатський апеляційний суд