Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Обговорено підсумки вивчення організації роботи апеляційного і восьми місцевих судів Черкаської області

26 квітня 2012, 11:30

25 квітня 2012 року члени ради суддів загальних судів на своєму засіданні підбили підсумки вивчення організації роботи апеляційного і восьми місцевих судів Черкаської області.
Вказана перевірка проводилася членами робочої групи і тривала з 3 до 9 квітня 2012 року. До складу робочої групи входили члени РСЗС, представники апеляційних судів Запорізької і Дніпропетровської областей, а також фахівці Державної судової адміністрації України.
Аналізуючи результати проведення перевірки, заступник голови ради суддів загальних судів Олександр Симонець акцентував увагу на умовах роботи суддів апеляційного суду Черкаської області, які, за його словами, «не відповідають вимогам, необхідним для нормального оперативного та якісного здійснення правосуддя». У зазначеному суді, де працюють 46 суддів, усього два зали судових засідань.
Зауваження членів ради суддів загальних судів стосувалися і організації роботи апеляційного суду з надання методичної допомоги судам першої інстанції. «Апеляційний суд Черкаської області абсолютно усунувся від координування роботи місцевих судів», - констатував Олександр Симонець. Також представники РСЗС відзначили, що оперативність розгляду кримінальних справ щодо осіб, які утримуються під вартою більше 6-ти місяців, як в апеляційному, так і в місцевих судах Черкаської області не на належному рівні, і звернули увагу на інші недоліки в організації  роботи.
В результаті обговорення вказаного питання члени ради суддів загальних судів резюмували: стан дотримання судами Черкаської області прав людини на свободу та особисту недоторканність, а також розгляду справ у межах «розумних» строків не повною мірою відповідає вимогам частини 2 статті 7 Закону України «Про судоустрій і статус суддів» та статей 5 і 6 Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод. РСЗС зобов'язала голову та заступників голови апеляційного суду Черкаської області активізувати роботу суддів-кураторів з надання методичної допомоги при розгляді цивільних і кримінальних справ місцевими судами, а голів Соснівського та Придніпровського районних судів м. Черкаси - прийняти невідкладні організаційні заходи, спрямовані на підвищення оперативності розгляду кримінальних справ щодо осіб, які тривалий час перебувають під вартою.
Разом з тим члени ради суддів загальних судів звернули увагу керівництва апеляційного суду Черкаської області на необхідність усунення недоліків у веденні діловодства, оформленні та веденні номенклатури справ, а також кадровій роботі суду. У найближчі три місяці члени ради суддів запланували ще раз перевірити організацію роботи судів Черкаської області.