Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Суд ухвалив вирок мешканцю Миколаївщини: намагався заволодіти грошовими коштами шляхом шахрайства

23 жовтня 2023, 12:15

18 жовтня 2023 року суд визнав винним уродженця м. Миколаєва у вчиненні кримінальних правопорушень, передбачених ч. 2 ст. 15, ч. 2 ст. 190, ч. 2 ст. 186 Кримінального кодексу України, - незакінчений замах на заволодіння грошовими коштами, шляхом обману (шахрайство), за попередньою змовою групою осіб та грабіж, вчинений повторно, оскільки таке діяння вчинено безпосередньо після замаху на вчинення іншого кримінального правопорушення проти власності. Обвинуваченому призначено покарання у виді позбавлення волі строком на 6 років 6 місяців.

Раніше судимий житель Миколаївщини, за попередньою змовою з невстановленими особами, зателефонував на стаціонарний номер потерпілої та повідомив, що її сестра потрапила у ДТП, перебуває у лікарні, та їй терміново потрібно провести операцію вартістю 100 000 гривень. Невстановлена особа, матеріали відносно якої виділені в окреме провадження, представилась лікарем і підтвердила факт ДТП та необхідність передачі коштів на лікування.

20 лютого 2023 року обвинувачений зустрівся з потерпілою для отримання обумовлених грошових коштів та назвався довіреною особою лікаря. Жінка передала зловмиснику 64 000 гривень та згодом усвідомила, що її ввели в оману. Після чого намагалася витягнути з кишені правопорушника гроші. Зрештою відбулась нетривала боротьба, під час якої кишеня чоловіка порвалась і з неї випала частина грошей в сумі 24 000 гривень. Таким чином, обвинуваченому вдалося заволодіти лише 40 000 гривень.

Обставиною, що обтяжує покарання, є вчинення кримінального правопорушення щодо особи похилого віку.

Запобіжний захід у даному кримінальному провадженні не обирався, оскільки обвинувачений на час розгляду справи вже відбував покарання у виді позбавлення волі за іншим вироком.

Також потерпілою було заявлено цивільний позов про стягнення матеріальної шкоди, завданої кримінальним правопорушенням, в сумі 40 000 гривень, який було задоволено в повному обсязі.

Новоград-Волинський міськрайонний суд Житомирської області застерігає громадян від подібних ситуацій та закликає бути обачними. Якщо вам повідомляють, що рідні в біді, обов’язково зателефонуйте до них та з’ясуйте, чи ця інформація є достовірною. У жодному разі не переказуйте кошти на невідомі вам банківські рахунки та не передавайте незнайомим людям.