Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Дайджест подій Вищої ради правосуддя за 16 – 20 жовтня 2023 року

23 жовтня 2023, 10:11

ВРП звільнила шістьох суддів у відставку

17 жовтня 2023 року ВРП вирішила звільнити у зв’язку з поданням заяв про відставку:

  • Волкову Оксану Миколаївну – з посади судді Віньковецького районного суду Хмельницької області;
  • Яремка Василя Васильовича – з посади судді Верховного Суду;
  • Зайцеву Світлану Андріївну – з посади судді Донецького апеляційного суду (відряджена до Дніпровського апеляційного суду для здійснення правосуддя).

19 жовтня 2023 року ВРП ухвалила звільнити у зв’язку з поданням заяв про відставку:

  • Гальченко Оксану Олександрівну – з посади судді Полтавського районного суду Полтавської області;
  • Дикун Світлану Іллівну – з посади судді Тернопільського апеляційного суду;
  • Долю Володимира Анатолійовича – з посади судді Рівненського міського суду Рівненської області.

З 18 жовтня 2023 року реєстрація електронних кабінетів для участі в судових процесах стає обов’язковою

18 жовтня 2023 року введений в дію Закон України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо обов’язкової реєстрації та використання електронних кабінетів в Єдиній судовій інформаційно-телекомунікаційній системі або її окремій підсистемі (модулі), що забезпечує обмін документами» від 29 червня 2023 року № 3200-IX.

Для визначеного кола осіб цей закон передбачає обов’язкову наявність електронного кабінету в ЄСІТС із 18 жовтня 2023 року.

Законом встановлено, що у разі звернення до суду особою, яка зобов’язана зареєструвати електронний кабінет, але не виконала свого обов’язку, документи такої особи будуть залишатися судом без руху, або повертатися, залежно від виду процесуального документа.

Зміни до Положення про порядок функціонування окремих підсистем (модулів) ЄСІТС: що змінилося

ВРП № 977/0/15-23 «Про затвердження Змін до Положення про порядок функціонування окремих підсистем (модулів) Єдиної судової інформаційно-телекомунікаційної системи» узгодила норми вказаного положення з вимогами Закону України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо обов’язкової реєстрації та використання електронних кабінетів в Єдиній судовій інформаційно-телекомунікаційній системі або її окремій підсистемі (модулі), що забезпечує обмін документами» від 29 червня 2023 року № 3200-IX, який введено в дію з 18 жовтня 2023 року.

Що змінилося та як отримати доступ до Електронного кабінету – за посиланнямhttps://is.gd/QNihcn

Обрано секретарів дисциплінарних палат ВРП

19 жовтня 2023 року ВРП обрала строком на два роки секретарів дисциплінарних палат:

Аллу Котелевець – секретарем Першої дисциплінарної палати;

Романа Маселка – секретарем Другої дисциплінарної палати;

Інну Плахтій – секретарем Третьої дисциплінарної палати.

З 1 листопада у ВРП буде відновлено авторозподіл дисциплінарних скарг між членами Ради

19 жовтня 2023 року ВРП ухвалила рішення відновити з 1 листопада 2023 року розподіл між членами Ради скарг щодо дисциплінарного проступку судді та скарг на рішення про притягнення до дисциплінарної відповідальності судді чи прокурора. Рішення прийнято з метою негайного відновлення дисциплінарної функції ВРП, а також  забезпечення рівномірного розподілу справ між членами Ради.

Тимчасово, до дня початку роботи служби дисциплінарних інспекторів ВРП, повноваження дисциплінарного інспектора здійснює член дисциплінарної палати (доповідач), визначений автоматизованою системою розподілу справ.

ВРП оголосила про наявність вакантної посади заступника голови ДСА України, відповідального за питання цифрового розвитку

ВРП рішенням від 19 жовтня 2023 року оголосила про наявність вакантної посади заступника голови Державної судової адміністрації України з питань цифрового розвитку, цифрових трансформацій і цифровізації, а також затвердила Умови для зайняття вказаної вакантної посади.

Умови для зайняття вакантної посади заступника голови ДСА України з питань цифрового розвитку, цифрових трансформацій і цифровізації – за посиланням: https://is.gd/T5pnb1

"Юридична практика"