Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Запит арбітражних керуючих: про нововедення розповідає Південне міжрегіональне управління Міністерства юстиції

13 жовтня 2023, 10:59

Закон України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо окремих питань провадження та застосування процедур банкрутства у період дії воєнного стану» від 13.07.2013 № 3249-IX (далі – Закон) набув чинності 29 липня 2023 року.

Цим Законом, серед іншого, внесено зміни та доповнення до Кодексу України з процедур банкрутства (далі – КУзПБ):

- низка нововведень діятиме лише на час воєнного стану в Україні та протягом шести місяців з дня його припинення або скасування,

- окремі положення запроваджені на постійній основі.

Так, серед «постійних» змін до КУзПБ, Законом внесені уточнення та доповнення в частину першу статті 12 «Права та обов’язки арбітражного керуючого».

Тепер арбітражний керуючий також має право:

звертатися із запитами арбітражного керуючого, у тому числі щодо отримання копій документів, до органів державної влади, органів місцевого самоврядування, їх посадових і службових осіб, підприємств, установ, у тому числі банків, небанківських надавачів платіжних послуг, емітентів електронних грошей, депозитарних установ та інших професійних учасників ринків капіталу, організацій, громадських об’єднань, а також до фізичних осіб;

отримувати від банків, небанківських надавачів платіжних послуг, емітентів електронних грошей, депозитарних установ та інших професійних учасників ринків капіталу інформацію про наявність рахунків та/або залишок коштів на рахунках боржника (у тому числі на рахунках у цінних паперах) / електронних гаманцях, рух коштів та операції на рахунках боржника (у тому числі на рахунках у цінних паперах) / електронних гаманцях, а також інформацію про договори боржника про зберігання цінностей або надання боржнику в майновий найм (оренду) індивідуального банківського сейфа.

Поряд з цим, КУзПБ доповнено статтею 12-1 «Запит арбітражного керуючого».

Приписи цієї статті містять дефініцію «запит арбітражного керуючого» та визначають можливості арбітражного керуючого щодо отримання інформації, необхідної для здійснення повноважень у справі про банкрутство (неплатоспроможність), встановлюють форму і зміст запиту арбітражного керуючого та терміни отримання відповіді.

До запиту арбітражного керуючого обов’язково має додаватися посвідчена арбітражним керуючим копія судового рішення про призначення його у справі про банкрутство (неплатоспроможність) розпорядником майна, керуючим санацією, ліквідатором, керуючим реструктуризацією або керуючим реалізацією. Запит арбітражного керуючого не може стосуватися надання консультацій і роз’яснень положень законодавства.

Водночас, встановлено, що особи, яким направлено запит арбітражного керуючого, зобов’язані не пізніше десяти робочих днів з дня отримання такого запиту надати арбітражному керуючому запитувану інформацію та копії документів, крім таємної та/або службової інформації та копій документів, у яких міститься таємна та/або службова інформація.

У випадку, якщо запит арбітражного керуючого стосується надання значного обсягу інформації, строк розгляду запиту може бути продовжено до 20 робочих днів, про що арбітражному керуючому письмово повідомляється не пізніше п’яти робочих днів з дня отримання запиту.

Задоволення запиту арбітражного керуючого може бути здійснено шляхом надання запитуваної інформації, копій документів у формі електронного документа.

Південне міжрегіональне управління Міністерства юстиції