Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

З перших днів повномасштабної війни Україна відчувала надійну підтримку США як стратегічного партнера – Голова ВС

10 жовтня 2023, 15:42

Про це Голова Верховного Суду Станіслав Кравченко зазначив під час зустрічі з делегацією суддів Сполучених Штатів Америки.

До складу делегації ввійшли головуючий суддя Апеляційного суду Каліфорнії Елісон Тучер, судді Вищого суду Лос-Анджелесу Маргеріт Доунінг, Роберт Гаррісон, Лаура Лесеке, Майкл Лінфілд і Майкл Вісенсія, суддя Вищого суду округу Сан-Франциско у відставці Гарольд Кан, суддя Вищого суду Сан-Луіс-Обіспо Кетерін Свайсен, суддя Вищого суду округу Сан-Матео Майкл Вендлер та федеральний суддя США Центрального округу штату Каліфорнія Девід Ормон Картер.

Очільник ВС висловив вдячність уряду США та американському народові за підтримку України у війні проти країни-агресора, надання оборонної і гуманітарної допомоги та санкційний тиск на росію, котра розв’язала війну проти суверенної та незалежної України.

Станіслав Кравченко акцентував, що злочинні дії рф загрожують усьому світу й цим вчинкам треба надати належну оцінку з точки зору міжнародного права. Саме тому для України дуже важлива підтримка світової спільноти в питанні створення спеціального міжнародного трибуналу для притягнення вищого військово-політичного керівництва держави-агресора до справедливої відповідальності.

Крім того, Голова ВС зауважив, що з урахуванням подій, які відбуваються в Україні, норми міжнародного права мають розвиватися для того, щоб у майбутньому випадки розв’язання агресивної війни не повторювалися знову.

Станіслав Кравченко також зазначив, що навіть в умовах війни Україна продовжує розвиватися як правова держава, вдосконалює законодавство на основі міжнародних стандартів та залишається відданою демократичним принципам.

У своїх виступах представники іноземної делегації висловили Україні підтримку й побажали нашій країні успіхів у боротьбі за свободу та якнайшвидшої Перемоги. Американські судді запевнили, що готові надати всю можливу допомогу українським колегам, які сьогодні перебувають на передовій справедливості, а також відзначили наполегливу роботу судової системи України в надскладних умовах воєнного стану.

Суддя ВС у Касаційному господарському суді Олена Кібенко розповіла про особливості організації роботи судів в умовах війни, зазначивши, що можливість проведення судових засідань у режимі відеоконференцзвʼязку та використання електронного суду для обміну документами із судом значно спростили організацію процесу. Також суддя зауважила, що нині обсяг надходження справ на розгляд КГС ВС істотно збільшився порівняно із 2022 роком. При цьому Суд намагається забезпечити якнайшвидший розгляд справ, оскільки нерозв’язані спори у сфері господарської діяльності заважають належному розвитку бізнесу.

Суддя ВС у Касаційному цивільному суді Олена Білоконь поінформувала, що від початку повномасштабної війни на розгляді КЦС ВС з’явилася нова категорія справ – про встановлення фактів цивільного стану (народження, смерті) на території, на якій введено воєнний стан, та на тимчасово окупованих територіях України. На сьогодні суди України розглянули понад 6 тис. таких справ. Таким чином судова система допомагає людям, які опинилися у складних життєвих ситуаціях, оформити свої цивільні права, а тим, хто перебував на окупованих територіях, – реінтегруватися в суспільство.

Секретар Великої Палати ВС Віталій Уркевич розповів про структуру та повноваження ВП ВС, а також про підстави передачі справ на її розгляд. Крім того, у своєму виступі суддя звернув увагу на особливості розгляду справ щодо відшкодування шкоди, відповідачем у яких є держава-агресор, кримінальних проваджень, зокрема, щодо планування, розв’язання та ведення агресивної війни, а також адміністративних справ щодо оскарження застосування санкцій стосовно осіб, пов’язаних із державою-агресором.

Віталій Уркевич висвітлив і правові позиції Верховного Суду щодо відсутності судового імунітету в держави-агресора. Він також зауважив, що це питання вийшло на міжнародний рівень і Україна потребує розуміння та підтримки такого підходу з боку світової спільноти.

Секретар судової палати з розгляду справ щодо податків, зборів та інших обов’язкових платежів Касаційного адміністративного суду у складі ВС Раїса Ханова повідомила, що зараз система адміністративних судів працює майже в повному складі (крім Херсонського окружного адміністративного суду) і попри надмірне навантаження справляється зі своїми завданнями. Раїса Ханова додала, що завдяки активному впровадженню електронного документообігу суди, на щастя, не мають проблем із доступом до матеріалів справ.

Суддя ВС у Касаційному кримінальному суді Віктор Остапук звернув увагу на проблеми, що виникають під час розгляду кримінальних проваджень, скаржники у яких відбувають покарання у виправних колоніях, розташованих на тимчасово окупованих територіях. Також суддя акцентував на важливості забезпечення єдності судової практики у справах щодо воєнних злочинів. Із цією метою, за словами Віктора Остапука, судді регулярно проходять навчання та діляться досвідом розгляду відповідних категорій справ.

Верховний Суд