Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Відбулося чергове засідання Ради суддів України

20 квітня 2012, 13:52

20 квітня 2012 року у приміщенні Верховного Суду України (Кловський палац, вул. П. Орлика, 8) відбулося засідання Ради суддів України.
Відповідно до порядку денного було розглянуто низку питань. Зокрема, члени Ради суддів України висловили позицію щодо відповідності Конституції України (конституційності) положень статті 2, абзацу другого пункту 2 розділу II «Прикінцеві та перехідні положення» Закону України «Про заходи щодо законодавчого забезпечення реформування пенсійної системи» від 8 липня 2011 року №° 3668-VІ, статті 138 Закону України «Про судоустрій і статус суддів» від 7 липня 2010 року № 2453-VI у редакції Закону України «Про заходи щодо законодавчого забезпечення реформування пенсійної системи» від 8 липня 2011 року № 3668-VІ стосовно зміни розміру та інших умов виплати пенсій та щомісячного довічного грошового утримання суддів у відставці. Так, позиція членів Ради суддів України полягає у тому, що положення статті 138 Закону України № 2453-УІ (у редакції Закону № 3668-УІ), статті 2 та абзацу другого пункту 2 розділу II «Прикінцеві та перехідні положення» Закону № 3668-УІ містять ознаки невідповідності приписам частини третьої статті 22, частин першої і другої статті 126, частини першої статті 130 Конституції України.  Положення статті 138 Закону України № 2453-УІ (у редакції Закону № 3668-УІ), статті 2 та абзацу другого пункту 2 розділу II «Прикінцеві та перехідні положення» Закону № 3668-УІ, які є предметом оскарження до Конституційного Суду України, не узгоджуються і з чинними міжнародно-правовими стандартами гарантування незалежного та неупередженого правосуддя. Рада суддів України вважає, що незалежність суддів полягає передусім у їхній самостійності, не пов’язаності при здійсненні правосуддя будь-якими обставинами та іншою, крім закону, волею. Організація і функціонування судів, в тому числі і здійснення ними правосуддя, органічно пов'язані з незалежністю суддів. Положеннями частини другої статті 126 Конституції України, яка передбачає те, що незалежність і недоторканність суддів гарантується Конституцією і законами України, забороняється вплив на суддів у будь-який спосіб. Обмеження розмірів і зміни інших умов виплати пенсій та щомісячного довічного утримання суддів у відставці доводить порушення конституційних засад незалежності суддів.
Під час засідання було заслухано інформацію про результати роботи Державної судової адміністрації України за 2011 рік. Голова  Державної судової адміністрації України Руслан Кирилюк відзначив, що головними напрямками діяльності ДСА України є і залишатимуться поліпшення фінансового забезпечення судів, укріплення їх матеріально-технічної бази, комп’ютеризація, інформаційне забезпечення. Протягом 2011 року Державною судовою адміністрацією України здійснено ряд заходів щодо реалізації завдань із організаційного забезпечення діяльності судів загальної юрисдикції, органів суддівського самоврядування та інших установ судової системи. Одним із першочергових завдань ДСА України, - відзначив Руслан Кирилюк, - є питання автоматизації судів, зокрема, запровадження системи відеоконференцзв’язку між судами та СІЗО, вдосконалення програмного забезпечення документообігу в судах, підвищення рівня поінформованості учасників судового процесу та громадян про організацію та діяльність судів, вдосконалення процедури виклику учасників судового процесу, шляхом надсилання тексту повістки електронною поштою, робота над проектом «Електронний суд», інформаційно-пошуковою системою «Судова практика» Єдиного державного реєстру судових рішень, інше.
Також члени Ради суддів України погодили структуру Державної судової адміністрації України та підтримали подання трудового колективу апеляційного суду Запорізької області про присвоєння Почесного звання «Заслужений юрист України» судді у відставці Давискибі Надії Федорівні.
Радою суддів України обговорено та погоджено пропозицію Центру суддівських студій щодо можливості проведення 24 травня 2012 року одноденного семінару для членів Ради суддів України на тему «Стратегія комунікацій судової влади».
Наступне засідання РСУ відбудеться 25 травня 2012 року.