Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Рада суддів України висловила позицію щодо однакового застосування суддями символів судової влади

20 квітня 2012, 13:51

Рада суддів України 20 квітня 2012 року розглянула звернення голови окружного адміністративного суду міста Києва Павла Вовка щодо ініціювання Радою суддів України питання про внесення змін до рішення Ради суддів України від 16 травня 2003 року за № 13 про затвердження зразків мантії та нагрудного знака судді.
Оскільки суддями вищих спеціалізованих судів затверджено власні зразки мантії та нагрудного знака судді, а також судді місцевих та апеляційних судів відповідної юрисдикції, орієнтуючись на своїх колег вищих інстанцій, закріплюють власний зразок нагрудного знаку, то голова окружного адміністративного суду міста Києва Павло Вовк звернувся з листом до РСУ щодо врегулювання вказаного питання.
На думку членів Ради, чинним законодавством України не передбачено жодних правових підстав для затвердження судами власних зразків мантії та нагрудного знака судді, тому що, відповідно до частини 2 статті 16 Закону України «Про судоустрій і статус суддів», вирішення питання стосовно затвердження зразків мантії та нагрудного знака віднесено до компетенції Ради суддів України.
Позиція Ради суддів України полягає у тому, що символи судової влади, зокрема зразки мантії та нагрудного знака судді, повинні відповідати і бути приведеними у відповідність до зразків мантії та нагрудного знака судді, затверджених рішеннями Ради суддів України від 16 травня 2003 року за № 13 та від 17 березня 2005 року за № 20.
Крім того, 18 лютого 2011 року Радою суддів України  було прийнято рішення за № 7, в якому зазначається про необхідність забезпечення головами Вищого адміністративного суду України та Вищого спеціалізованого суду України з розгляду цивільних і кримінальних справ приведення кольору мантій суддів у відповідність до кольору, затвердженого рішенням Ради суддів України від 16 травня 2003 року за № 13.
Відповідно до частини 6 статті 127 Закону України «Про судоустрій і статус суддів» рішення Ради суддів України, прийняті в межах визначених Законом повноважень, є обов’язковими для всіх органів суддівського самоврядування і можуть бути скасовані з’їздом суддів України.
Радою суддів України було прийнято рішення: головам судів загальної юрисдикції забезпечити приведення символів судової влади -  мантії та нагрудного знака судді -  у відповідність до зразків мантії та нагрудного знака судді, затверджених рішеннями Ради суддів України від 16 травня 2003 року за № 13, від 17 березня 2005 року за № 20.
У зв’язку з тим, що судді в Україні мають єдиний статус, незалежно від місця суду в системі судів загальної юрисдикції та з метою однакового застосування суддями символів судової влади, визнати таким, що втратило чинність, рішення Ради суддів України від 21 жовтня 2005 року за № 77.