Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Опубліковано другий випуск інформаційного видання РЄ «Бюлетень: Верховенство права. Права людини»

29 вересня 2023, 10:05

До уваги – Бюлетень: Верховенство права. Права людини.

Це видання підготовано в межах проєкту Ради Європи «Підтримка судової влади України в умовах війни та післявоєнного періоду», один із ключових партнерів якого – Верховний Суд.

Завданням проєкту, серед іншого, є надання Україні експертної підтримки в реформуванні законодавства, що регулює функціонування судової влади та доступ до правосуддя, відповідно до стандартів і рекомендацій Ради Європи.

Бюлетень містить огляд рішень Європейського суду з прав людини проти України за період із 1 квітня до 1 липня 2023 року, а також ухвал про неприйнятність, ухвал про вилучення заяв із реєстру справ і справ, комунікованих ЄСПЛ Уряду України. У Бюлетені можна ознайомитися з оглядом окремих рішень ЄСПЛ за вказаний період у справах і проти інших держав.

У третьому розділі видання опубліковано повні переклади деяких рішень ЄСПЛ, у тому числі у справах щодо принципів незалежності судової влади, зокрема ŻUREK v. Poland (заява № 39650/18), BİLGEN v. Turkey (заява № 1571/07).

Пропонуємо ознайомитися і з актуальними оглядами щодо деяких питань функціонування європейської системи захисту прав людини у форматі відео, наприклад з оглядом стандартів Ради Європи щодо незалежності, неупередженості та незмінюваності суддів, підготовленим Данутою Джос’єн – головою Конституційного суду Литовської Республіки (2021–2023 рр.), та оглядом стосовно  виконання рішень ЄСПЛ проти України щодо незалежності суддів, який підготувала Надія Задорожна – спеціалістка з юридичних питань Департаменту виконання рішень ЄСПЛ Генерального директорату з прав людини та верховенства права Ради Європи.

Другий випуск інформаційного видання «Бюлетень: Верховенство права. Права людини» розміщений за посиланням.

Верховний Суд