Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

ВРП тимчасово відсторонила суддю Максима Леська від здійснення правосуддя

25 вересня 2023, 16:52

Сьогодні, 25 вересня 2023 року, Вища рада правосуддя задовольнила клопотання заступника Генерального прокурора Ігоря Мустеци та тимчасово, до 25 листопада 2023 року, відсторонила суддю Чуднівського районного суду Житомирської області Максима Леська від здійснення правосуддя у зв’язку з притягненням до кримінальної відповідальності.

Максим Лесько підозрюється в пособництві у придбанні права на майно шляхом обману (шахрайстві), вчиненому організованою групою в особливо великому розмірі, у службовому підробленні, тобто складанні, видачі службовою особою завідомо неправдивих офіційних документів та внесенні до офіційних документів завідомо неправдивих відомостей, тобто у вчиненні кримінальних правопорушень, передбачених частиною п’ятою статті 27, частиною четвертою статті 190, частиною першою статті 366 Кримінального кодексу України.

Письмове повідомлення про підозру у вчиненні вказаних кримінальних правопорушень судді здійснено 11 серпня 2023 року.

Наразі строк досудового розслідування продовжено до 13 січня 2024 року.

ВРП вважала мотиви, наведені у клопотанні про тимчасове відсторонення судді від здійснення правосуддя, обґрунтованими та такими, що підтверджуються матеріалами, долученими до клопотання.

ВРП наголошує, що суддя повинен бути прикладом неухильного додержання вимог закону і принципу верховенства права, присяги судді, а також дотримання високих стандартів поведінки з метою зміцнення довіри громадян у чесність, незалежність, неупередженість та справедливість суду. Суддя не має права використовувати своє посадове становище в особистих інтересах чи в інтересах інших осіб та не повинен дозволяти цього іншим.

Вища рада правосуддя