Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Апеляційний суд залишив під вартою обвинуваченого у вчиненні кримінальних правопорушень, які відносяться до категорії тяжких злочинів

14 вересня 2023, 08:53

13 вересня 2023 року колегія суддів з розгляду кримінальних справ розглянула апеляційну скаргу обвинуваченого у вчиненні кримінальних правопорушень, передбачених ч. 2 ст. 187 («Розбій»), ч. 2 ст. 146 («Незаконне позбавлення волі або викрадення людини»), ч. 2 ст. 185 («Крадіжка»), ч. 2 ст. 200 («Незаконні дії з документами на переказ, платіжними картками та іншими засобами доступу до банківських рахунків, електронними грошима, обладнанням для їх виготовлення») КК України, на ухвалу Мукачівського міськрайонного суду Закарпатської області від 10 серпня 2023 року.

Суд першої інстанції задовольнив клопотання прокурора та продовжив строк дії запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою до 8 жовтня 2023 року включно. Прокурор обґрунтовує свою позицію тим, що двоє обвинувачених, відповідно до приписів ст. 12 КК України, обвинувачуються у вчиненні кримінальних правопорушень, які відносяться до категорії тяжких злочинів, за які може бути призначено покарання у вигляді позбавлення волі на строк до 10 років, крім того, ризики, передбачені ч. 1 ст. 177 КК України, існують та не зменшились.

Один із обвинувачених звернувся до суду з клопотанням про зміну запобіжного заходу з тримання під вартою на домашній арешт або визначити заставу в розмірі 60 000 грн. Мешканець Сваляви обґрунтовує власну апеляційну скаргу тим, що ризики, передбачені ст. 177 КК України, стороною обвинувачення не підтверджені, зазначає, що має добрі відносини з потерпілим.

Апеляційний суд встановив, що стороною обвинувачення доведено наявність обставин, які свідчать про обґрунтованість підозри у вчиненні двома обвинуваченими кримінальних правопорушень; визнає обґрунтованість підозр для підстави застосування запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою, а застосування більш м’якого покарання не забезпечить належної процесуальної поведінки та не зможе запобігти наявним ризикам.

Заслухавши доповідь судді-доповідача, пояснення обвинуваченого, перевіривши матеріали судового провадження, колегія суддів Закарпатського апеляційного суду постановила: апеляційну скаргу обвинуваченого залишити без задоволення, а ухвалу Мукачівського міськрайонного суду Закарпатської області від 10 серпня 2023 року - без зміни.

Прес-служба Закарпатського апеляційного суду