Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Делегація Вищої ради правосуддя перебуває з візитом у Раді Європи

14 червня 2023, 15:05

Делегація Вищої ради правосуддя на чолі з Головою ВРП Григорієм Усиком розпочала робочий візит до Ради Європи.

Представники делегації, у складі якої члени ВРП Григорій УсикОксана Блажівська, Юлія Бокова, Інна Плахтій,  Ольга Попікова, начальник правового управління Секретаріату Ради Михайло Шумило, відвідають Європейський суд з прав людини.

У ході візиту заплановані офіційні зустрічі з  Директором Департаменту з прав людини Генерального директорату з прав людини та верховенства права Ради Європи Крістофом Пуарелєм, представниками цього Директорату, суддею ЄСПЛ від України паном Миколою Гнатовським.

Сьогодні відбувся перший раунд робочих зустрічей з представниками Групи держав проти корупції (GRECO)Секретаріату ЄСПЛ; Консультативної ради європейських суддів (КРЄС); Європейської комісії з питань ефективності правосуддя (CEPEJ); Європейської комісії Ради Європи «За демократію через право» (Венеційська комісія); Департаменту з питань виконання рішень ЄСПЛ; Відділу програм співробітництва.

Представники РЄ засвідчили свою всеохопну підтримку Україні та готові до подальшої співпраці із судовими органами загалом та органами суддівського врядування зокрема, надавати консультативну та експертну підтримку щодо запровадження в Україні найкращих світових практик.

Голова ВРП у свою чергу подякував за запрошення та підтримку міжнародних партнерів, а також окреслив основні виклики, з якими зіткнулась українська судова система після повномасштабного вторгнення росії в Україну. Крім того, Григорій Усик повідомив, що 1 червня ВРП призначила повноважний склад ВККСУ чим фактично розблокувала процедури добору суддів. До обговорення також долучилися члени ВРП Оксана Блажівська, Ірина Плахтій, Ольга Попікова.

Представники Ради Європи засвідчили свою готовність до подальшої співпраці, її поглиблення, а також подальшої інтеграції, як України загалом, так ВРП зокрема в інституції Ради Європи.

16 червня відбудеться семінар «Суддівське (само) врядування в Україні: сучасний стан та можливі моделі майбутнього розвитку», під час якого міжнародні та національні експерти Ради Європи презентуватимуть та обговорюватимуть аналітичні дослідження щодо функціонування органів суддівського врядування та самоврядування в Україні. Учасники мають намір визначити напрямки подальшої можливої оптимізації функціонування органів суддівського врядування та самоврядування.

Візит організовано Відділом програм співробітництва Ради Європи в рамках проекту «Забезпечення ефективної реалізації права на справедливий суд (стаття 6 ЄКПЛ) в Україні», який фінансується Фондом з прав людини (Human Rights Trust Fund).

Вища рада правосуддя