Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Дайджест подій Вищої ради правосуддя за 5 - 9 червня 2023 року

12 червня 2023, 17:10
 
У зв’язку з відновленням повноважного складу ВККС України ВРП передала до Комісії 18 матеріалів про відрядження та 2 матеріали про дострокове закінчення відрядження суддів, які перебували на розгляді ВРП та розгляд яких не закінчено.
 
У період відсутності повноважного складу ВККС України ВРП ухвалювала без рекомендації чи подання Комісії рішення, зокрема, про відрядження судді до іншого суду того самого рівня і спеціалізації та про дострокове закінчення відрядження судді.
 
 
Голова ВРП Григорій Усик від імені всього складу ВРП привітав з призначенням на посади членів ВККС України, які успішно пройшли всі етапи конкурсу.
 
Він зазначив, що робота у відновленому органі суддівського врядування буде не менш складною, ніж сам конкурс.

«Саме на вас судова влада та суспільство покладають надію на оновлення суддівського корпусу. Перед ВККС постають такі завдання, як добір суддів, кваліфікаційне оцінювання, проведення конкурсів до апеляційних суддів і Вищого суду з питань інтелектуальної власності», – сказав очільник ВРП.

ВРП звільнила 11 суддів за загальними обставинами

6 червня 2023 року ВРП вирішила звільнити п’ятьох суддів у зв’язку з поданням заяв про відставку – одного суддю Верховного Суду та чотирьох суддів апеляційних судів, а саме:

  • Золотнікова Олександра Сергійовича – з посади судді Верховного Суду;

  • Бершова Геннадія Євгеновича та Григорова Андрія Миколайовича – з посад суддів Другого апеляційного адміністративного суду;

  • Широкопояса Юрія Васильовича – з посади судді Житомирського апеляційного суду;

  • Коцюрби Олександра Петровича – з посади судді Київського апеляційного суду.

У зв’язку з поданням заяви про звільнення за власним бажанням звільнено Рибака Микиту Анатолійовича з посади судді Шевченківського районного суду міста Києва.

8 червня 2023 року ВРП ухвалила звільнити:

  • Мороз Ларису Леонтіївну та Стороженка Сергія Олександровича – з посад суддів Верховного Суду;

  • Бережну Світлану Володимирівну – з посади судді Житомирського апеляційного суду;

  • Кривич Жанну Олексіївну – з посади судді Автозаводського районного суду міста Кременчука Полтавської області.

  • Бородавку Катерину Павлівну звільнено з посади судді Красноармійського міськрайонного суду Донецької області за власним бажанням.

Діяльність секретаріату ВРП у цифрах у січні – травні 2023 року

З початку 2023 року співробітниками секретаріату ВРП опрацьовано 2484 звернення громадян та 215 запитів на інформацію. На телефонну «гарячу лінію» ВРП за номером (044) 481-06-26  надійшло більше 1500 звернень від громадян

Секретаріатом ВРП з початку цього року підготовлено 997 супровідних листів про надсилання копій актів ВРП та її органів, видано 2669 копій актів ВРП, її органів та членів ВРП, відредаговано 9051 аркуш проєктів документів ВРП.

З початку 2023 року звільнено 168 суддів

Протягом січня – травня 2023 року ВРП прийняла рішення щодо звільнення 168 суддів з посад за загальними обставинами:

  • 157 суддів звільнено у зв’язку з поданням заяв про відставку;

  • 11 суддівзвільнено у зв’язку з поданням заяви про звільнення за власним бажанням.

Протягом січня – травня 2023 року ВРП розглянула 98 повідомлень про втручання у професійну діяльність суддів щодо здійснення правосуддя

До ВРП упродовж п’яти місяців 2023 року надійшло 66 повідомлень про втручання у професійну діяльність суддів щодо здійснення правосуддя, про дії, що порушують гарантії незалежності суддів або підривають авторитет правосуддя.

З урахуванням повідомлень, які надійшли в попередні періоди, ВРП з початку цього року розглянула 98 повідомлень суддів.

Григорій Усик: З війни ми маємо вийти з іншим баченням розвитку судової системи

На цьому акцентував Голова ВРП Григорій Усик у інтерв’ю «Дзеркалу тижня».

Він підкреслив, що верховенство закону, справедливість і невідворотність покарання мають стати наріжними каменями української державності.

Григорій Усик переконаний, що переважна більшість суддів в Україні порядні і професійні.

«Вимоги до суддів максимально високі, і порушення з їхнього боку викликають великий резонанс, підриваючи довіру людей не тільки до суду, а й до держави. Але тут якраз важливо не перегнути палиці у визначеннях. Щоб не принижувати гідності тих суддів, які чесно роблять свою справу. А їх багато у Верховному Суді і у судовій системі загалом», – зазначив Голова ВРП.

Григорій Усик акцентував, що за корупційні прояви, будь-які порушення суддями закону, має  наступати невідворотне покарання – незважаючи на посаду, особу або велику повагу до неї.

ВРП надано статус спостерігача у Європейській мережі рад правосуддя

Генеральна асамблея Європейської мережі рад правосуддя прийняла рішення про надання Вищій раді правосуддя статусу спостерігача. Знакове рішення прийнято у відповідь на звернення ВРП.

За словами Григорія Усика, це рішення є надзвичайно важливим на шляху інтеграції України до Європейського Союзу.

Заява Вищої ради правосуддя «Про забезпечення незалежності суддів та авторитету правосуддя»

8 червня 2023 року ВРП затвердила заяву щодо забезпечення незалежності суддів та авторитету правосуддя та доручила заступнику голови ВРП забезпечити невідкладне направлення її тексту до Верховної Ради України та Ради національної безпеки і оборони України.

Григорій Усик: Попереду ретельна аналітична робота щодо наявних у ВРП дисциплінарних скарг

Про це зазначив Голова ВРП Григорій Усик під час інтерв’ю виданню «Дзеркало тижня».

Григорій Усик зауважив, що Законом 2021 року було зупинено дисциплінарну функцію ВРП, але не передбачено перехідних положень. Таким чином майже два роки не діє механізм дисциплінарної відповідальності суддів за порушення. Це призвело до накопичення у ВРП близько 10 тисяч дисциплінарних скарг.

Парламент 30 травня 2023 року прийняв за основу законопроєкт “Про внесення змін до деяких законів України щодо відновлення розгляду справ стосовно дисциплінарної відповідальності суддів та забезпечення роботи Служби дисциплінарних інспекторів Вищої ради правосуддя”. Він наголосив, що попереду на ВРП чекає ретельна аналітична робота щодо дисциплінарних скарг, які накопичилися.

ВРП погодила перерозподіл видатків між судами та територіальними управліннями ДСА України

Таке рішення прийнято на засіданні ВРП 8 червня 2023 року за результатом розгляду пропозицій ДСА України. А саме щодо перерозподілу видатків за кодами економічної класифікації видатків 2113 «Суддівська винагорода», 2111 «Заробітна плата» та 2120 «Нарахування на оплату праці» у зв’язку з достроковим закінченням відрядження суддів відповідно до рішень ВРП № 495/0/15-23, № 567/0/15-23, № 568/0/15-23, № 569/0/15-23.

Біля одного з судів Херсонщини встановлено мобільні укриття

Для створення безпечних умов роботи поряд з одним з судів Херсонщини встановлено мобільні споруди цивільного захисту для працівників і відвідувачів судової установи. Роботу виконала обласна військова адміністрація.

Повноваження стосовно визначення сталості судової практики треба повернути пленумам ВС – Григорій Усик

«Велика Палата в такому кількісному складі (21 суддя) неефективно виконує покладені на неї обов’язки, в тому числі щодо дотримання сталості судової практики», — висловив свою особисту думку Голова ВРП Григорій Усик в інтерв’ю виданню «Дзеркало тижня».

Григорій Усик пояснив: «Зараз Велика Палата об’єднує по п’ять представників від кожної юрисдикції Верховного Суду — адміністративної, цивільної, кримінальної та господарської. І, вирішуючи питання однієї юрисдикції, інші взагалі до цього ніякого стосунку не мають, тому що в них інша спеціалізація. І виходить, що ці п’ять осіб з допомогою тих членів ВП, яких вони перетягнуть на свій бік, визначають правову позицію для суддів усієї судової системи. Навіть не для суду… Треба визнати, що ця частина реформи не вдалася».

ВРП ухвалила рішення про вжиття заходів щодо забезпечення авторитету правосуддя за повідомленням судді Деснянського районного суду міста Києва

Суддя Деснянського районного суду міста Києва повідомила ВРП про публікацію неправдивої інформації щодо наявності у неї громадянства російської федерації. Крім того, суддя поінформувала, що на її номер телефону у месенджері Telegram надійшло повідомлення про вхід до її акаунта з нового пристрою, на якому будуть доступні керування її групами і каналами, а також переписка в Telegram.

ВРП ухвалила звернутися до Офісу Генерального прокурора щодо надання інформації про розкриття та розслідування злочину в об’єднаному кримінальному провадженні, внесеному до ЄРДР за ознаками кримінальних правопорушень, передбачених ч. 1 ст. 376 КК України, за фактами, повідомленими суддею.

Оксана Блажівська: Вища рада правосуддя у своїй діяльності демонструє свою відкритість і прозорість

9 червня 2023 року член ВРП Оксана Блажівська виступила із вітальною промовою на Конференції «Свобода слова для суддів та роль суддівських асоціацій у демократичній державі, яка керується верховенством права», організованій спільно Проєктом ЄС «Право-Justice» та відділом програм співробітництва Ради Європи в рамках Проєкту «Забезпечення ефективної реалізації права на справедливий суд (стаття 6 ЄСПЛ) в Україні».

Детальніше тут.

ВРП готова працювати із громадськістю для просування законодавчих ініціатив

Про це сказав  Голова ВРП Григорій Усик в інтерв’ю виданню «Дзеркало тижня».

Голова ВРП нагадав, що тема надання ВРП права законодавчої ініціативи вже давно дискутується.

«На жаль, у Вищої ради правосуддя є лише один спосіб впливати на рішення влади і законодавство: ми надаємо консультативні висновки на законопроєкти суб’єктів законодавчої ініціативи. Вони можуть бути враховані або ні. Але тема надання ВРП права законодавчої ініціативи вже давно дискутується. Вища рада правосуддя могла би стати професійним майданчиком для фахового обговорення законопроєктів у рамках судової реформи. Де обов’язково були б представники законодавчої та судової влади, експертна та громадянська спільноти. А парламент уже ухвалював би своє остаточне рішення. Тоді можна було б говорити про мінімізацію політичного впливу на реформу», – пояснив очільник ВРП.

"Юридична практика"