Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

До 15 років позбавлення волі засуджено чоловіка за державну зраду та колабораційну діяльність

12 червня 2023, 16:08

Сьогодні, 12 червня 2023 року, Вінницький апеляційний суд залишив в силі вирок місцевого суду чоловіку, обвинуваченому у державній зраді та колабораційній діяльності.

Чоловіку за вчиненні ним злочини, передбачені ч. 2 ст. 111 (Державна зрада), ч. 7 ст. 111-1 (Колабораційна діяльність) КК України, призначено покарання у вигляді 15 років позбавлення волі з позбавленням права обіймати посади в правоохоронних органах на строк 15 років та з конфіскацією всього належного йому на праві власності майна в дохід держави.

Із рішенням суду першої інстанції не погодився захисник обвинуваченого та просив визнати підзахисного невинуватим у вчиненні кримінальних правопорушень та виправдати його.

В ході апеляційного розгляду справи захисник зазначив, що достеменно не встановлено, що обвинувачений причетний до окупаційної влади та вчиняє будь-яку колабораційну діяльність на користь держави-агресора. Однак судова колегія не знайшла підстав для задоволення апеляційної скарги.

Чоловіка визнано винним в тому, що він в кінці березня – на початку квітня 2022 року вступив в злочинну змову з окупаційними військами рф та представниками так званої «ЛНР», і отримавши від них пропозицію на зайняття посади в правоохоронному органі окупаційної влади, умисно погодився на вказану пропозицію та добровільно зайняв посаду "помічника прокурора", а згодом став "т.в.о. прокурора", в незаконному правоохоронному органі, створеному на тимчасово окупованій території.

Дії обвинуваченого полягали у наданні ним представникам іноземної держави допомоги в проведенні підривної діяльності проти України та вчинені в умовах воєнного стану, що становлять шкоду суверенітету, територіальній цілісності та недоторканності, обороноздатності, державній, економічній безпеці України.