Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Григорій Усик: З війни ми маємо вийти з іншим баченням розвитку судової системи

07 червня 2023, 15:18

Надзвичайно складні випробування під час війни мають наштовхувати на оцінку сьогодення і проєктування майбутнього судової системи. На цьому акцентував Голова Вищої ради правосуддя у інтерв’ю «Дзеркалу тижня».

«У нас зараз глобальний перелом. Як завгодно можна назвати цей історичний момент, але ми з цієї війни маємо вийти в іншому стані, з іншим баченням розвитку своєї країни та перш за все її судової системи. Тепер правосуддя повинне не просто відбуватись, а люди мають його відчувати. Люди мають право на справедливий суд і повинні відчувати, що їхні права захищені, що вони ніколи не залишаться наодинці з власними проблемами», – наголосив він.

Григорій Усик переконаний, що переважна більшість суддів в Україні порядні і професійні.

«У суспільстві не задоволений запит на справедливість. Тому вимоги до суддів максимально високі, і порушення з їхнього боку викликають великий резонанс, підриваючи довіру людей не тільки до суду, а й до держави. Але тут якраз важливо не перегнути палиці у визначеннях. Щоб не принижувати гідності тих суддів, які чесно роблять свою справу. А їх багато у Верховному Суді і у судовій системі загалом», – зазначив Голова ВРП.

Григорій Усик акцентував, що за корупційні прояви, будь-які порушення суддями закону, має  наступати невідворотне покарання – незважаючи на посаду, особу або велику повагу до неї.

Голова ВРП висловився за якнайшвидше відновлення дисциплінарної функції Ради.

«Недоброчесних і некомпетентних суддів можливо виявляти, в тому числі шляхом дисциплінарних проваджень. Понад два роки не діє механізм дисциплінарної відповідальності суддів. У шафах лежать майже 10 тисяч скарг. Це якраз про превенцію та невідворотність покарання на всіх рівнях. У нас є дієвий механізм, який треба терміново застосовувати», – зазначив Григорій Усик.

Він підкреслив, що верховенство закону, справедливість і невідворотність покарання мають стати наріжними каменями української державності.

Вища рада правосуддя