Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Обрано запобіжні заходи двом мешканцям Херсонщини, які очолювали незаконно створенні органи влади на тимчасово окупованій території

01 червня 2023, 14:42

Слідчий суддя Центрального районного суду м. Миколаєва розглянув клопотання про обрання міри запобіжного заходу мешканці Херсонської області, підозрюваній у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч. 5 ст. 111-1 Кримінального кодексу України.

Досудове слідство у даному провадженні здійснюється в рамках спеціального досудового розслідування.

Відповідно до матеріалів клопотання, підозрювана вступила у змову з представниками окупаційної влади і очолила незаконно створений орган, так звану «Тягинську сільську раду ВЦА Бериславського району Херсонської області».

На посаді голови сільради громадянка організовувала роботу апарату, видавала розпорядження, забезпечувала обіг російського рубля, формувала систему пенсійного забезпечення в російській валюті, контролювала функціонування житлово-комунальної сфери населеного пункту, здійснювала роботу з налагодження освітнього процесу за російською програмою, вела перепис населення, сприяла отриманню місцевими мешканцями громадянства та паспортів рф.

Підозрювана, яка була належним чином, у відповідності до вимог КПК України, повідомлена про час та місце засідання, не з’явилась. Наразі її оголошено в розшук, за словами прокурора, вона перебуває на тимчасово окупованих територіях України.

За результатами розгляду клопотання судом обрано підозрюваній запобіжний захід у виді тримання під вартою без можливості внесення застави.

Аналогічний запобіжний захід, слідчим суддею Центрального районного суду м. Миколаєва обрано також чоловіку, який в період окупації добровільно очолив незаконно створену «Раківську сільську раду Бериславського адміністративного району Херсонської області».

Центральний районний суд м. Миколаєва