Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Дайджест подій Вищої ради правосуддя за 22 – 27 травня 2023 року

30 травня 2023, 12:05
 
ВРП затвердила консультативний висновок щодо проєкту Закону України «Про внесення змін до деяких законів України щодо відновлення розгляду справ стосовно дисциплінарної відповідальності суддів та забезпечення роботи Служби дисциплінарних інспекторів Вищої ради правосуддя» (№ 9261).
 
ВРП поділяє позицію законодавця щодо необхідності якнайшвидшого відновлення дисциплінарної функції Ради та відзначає, що реалізація законопроєкту дасть змогу відновити розгляд справ щодо дисциплінарної відповідальності суддів та забезпечити початок роботи і функціонування Служби дисциплінарних інспекторів Вищої ради правосуддя.
 

В рамках підготовки голів та заступників голів апеляційних судів, місцевих загальних, господарських, окружних адміністративних судів Голова ВРП Григорій Усик провів лекцію на тему: «ВРП як ключовий конституційний орган судової влади. Стратегія на сучасному етапі».

Презентація Голови ВРП Григорія Усика «ВРП як ключовий конституційний орган судової влади. Стратегія на сучасному етапі» тут.

ВРП звільнила 11 суддів у відставку

23 травня 2023 року ВРП вирішила звільнити у зв’язку з поданням заяв про відставку сімох суддів (з них одна суддя Верховного Суду, двоє – судді апеляційних судів):

  • Домарєва Олександра Вікторовича – з посади судді Дарницького районного суду міста Києва;

  • Іванко Лідію Андріївну – з посади судді Господарського суду Полтавської області;

  • Кузнецова Вадима Олександровича – з посади судді Центрального апеляційного господарського суду;

  • Матієк Тетяну Василівну – з посади судді Верховного Суду;

  • Павлову Жанну Петрівну – з посади судді Заводського районного суду міста Миколаєва;

  • Гезу Таісію Дмитрівну – з посади судді Східного апеляційного господарського суду;

  • Коваля Володимира Олександровича – з посади судді Великоолександрівського районного суду Херсонської області.

25 травня 2023 року ВРП ухвалила звільнити у зв’язку з поданням заяв про відставку:

  • Багрову Анжеліку Геннадіївну – з посади судді Нікопольського міськрайонного суду Дніпропетровської області;

  • Колосовського Сергія Юрійовича – з посади судді Миколаївського апеляційного суду;

  • Семенюк Тетяну Анатоліївну – з посади судді Київського апеляційного суду;

  • Кириленко Тетяну Валентинівну – з посади судді Святошинського районного суду міста Києва.

Розпочалася процедура відрядження суддів до трьох судів

Відповідно до рішень від 23 травня 2023 року  № 514/0/15-23№ 515/0/15-23 та № 517/0/15-23 ВРП оголошує про початок процедури відрядження суддів до іншого суду того самого рівня і спеціалізації для здійснення правосуддя, а саме до:

  • Валківського районного суду Харківської області – 1 судді;

  • Київського районного суду міста Полтави – 8 суддів;

  • Зарічного районного суду міста Сум – 5 суддів.

Судді, які виявили бажання бути відрядженими до вказаних судів, повинні протягом десяти днів (з дня оголошення про початок процедури відрядження суддів) подати до ВРП необхідні документи. Перелік документів тут.

Продовжено строк надання суддями згоди на відрядження до чотирьох судів

ВРП рішеннями від 23 травня 2023 року № 508/0/15-23№ 509/0/15-23№ 510/0/15-23№ 511/0/15-23 продовжила строк надання суддями згоди на відрядження:

  • 2 суддів до Апостолівського районного суду Дніпропетровської області;

  • 5 суддів до Сумського апеляційного суду;

  • 1 судді до Тернівського міського суду Дніпропетровської області;

  • 1 судді до Олевського районного суду Житомирської області.

Судді, які виявили бажання бути відрядженими до вказаних судів, повинні до 2 червня 2023 року подати до ВРП необхідні документи. Перелік документів тут.

ВРП відрядила двох суддів для здійснення правосуддя до Новозаводського районного суду міста Чернігова

З метою врегулювання навантаження у Новозаводському районному суді міста Чернігова ВРП 25 травня 2023 року вирішила відрядити для здійснення правосуддя суддю Прилуцького міськрайонного суду Чернігівської області Павлова Володимира Григоровича та суддю Куликівського районного суду Чернігівської області Лібстера Андрія Сергійовича строком на один рік з 29 травня 2023 року.

ВРП продовжила строк тимчасового відсторонення судді Корецького районного суду Рівненської області Євгена Кулика від здійснення правосуддя

26 травня 2023 року ВРП задовольнила клопотання заступника Генерального прокурора – керівника САП та продовжила до 26 липня 2023 року строк тимчасового відсторонення судді Корецького районного суду Рівненської області Кулика Євгена Володимировича від здійснення правосуддя у зв’язку з притягненням до кримінальної відповідальності. Суддя підозрюється у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого частиною третьою статті 368 Кримінального кодексу України.

Продовжено строк тимчасового відсторонення судді Київського районного суду міста Одеси Людмили Салтан від здійснення правосуддя

ВРП 26 травня 2023 року задовольнила клопотання заступника Генерального прокурора – керівника САП та продовжила до 26 липня 2023 року строк тимчасового відсторонення судді Київського районного суду міста Одеси Салтан Людмили Володимирівни від здійснення правосуддя у зв’язку з притягненням до кримінальної відповідальності. Суддя підозрюється у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого частиною третьою статті 368Кримінального кодексу України.

Новий Голова Верховного Суду склав присягу члена ВРП

26 травня 2023 року Пленум Верховного Суду таємним голосуванням обрав нового Голову Верховного Суду Кравченка Станіслава Івановича.

Голова Верховного Суду за посадою входить до складу ВРП та складає присягу члена на засіданні Пленуму Верховного Суду, на якому його обрано на цю посаду.

ВРП надала згоду на утримання під вартою судді Олексія Тандира

27 травня 2023 року ВРП надала згоду на утримання під вартою судді Макарівського районного суду Київської області Олексія Тандира.

Таке рішення прийнято за результатом розгляду подання заступника Генерального прокурора.

Тандир О.В. підозрюється у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого частиною 3 статті 286-1 Кримінального кодексу України.

"Юридична практика"