Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Кіберполіція нагадала суддям та працівникам апарату ХАС про правила платіжної безпеки

30 травня 2023, 08:29

Використовувати лише перевірені онлайн-ресурси та перевіряти правильність назви сайту, на який переходите чи де вводите свої персональні дані, позаяк навіть один непомітний символ у назві на панелі адреси може означати, що ви потрапили на фішинговий сайт. На це зауважили представники відділу протидії кіберзлочинам у Хмельницькій області Департаменту кіберполіції НПУ Артур Дереновський та Олександр Власюк під час зустрічі з суддями та працівниками апарату Хмельницького апеляційного суду.

За словами правоохоронців, схеми з використанням фішингових сайтів, які маскуються під ресурси для оформлення соціальних виплат від держави, фондів, міжнародних організацій, набули особливої популярності під час воєнного стану.

Зловмисники створюють фішингові сайти для отримання, зокрема, даних банківських карток для подальшого привласнення грошей потерпілих. Такі сайти можуть повністю копіювати дизайн маркетплейсів, банків, платформ оголошень, сервісів обміну валют, служб доставки або інших ресурсів, на яких користувачі вводять дані карти для оплати.

На фішинговий сайт може вказувати будь-яка відмінність у URL-адресі (зайві символи, неправильне написання).

Представники кіберполіції рекомендували завжди звертати увагу на адресу необхідного сайту, а також не переходити за підозрілими гіперпосиланнями і не вводити конфіденційні дані.

Також поліцейські наголосили на необхідності надійного захисту аканта у соцмережах, інакше є ризик несанкціонованого доступу та реалізації шахрайських схем на кшталт «друг просить позику», а також оформлення на жертву шахрайства онлайн-кредитів.

Хмельницький апеляційний суд