Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Апеляційний суд залишив без змін вирок суду громадянці, обвинуваченій у державній зраді

24 травня 2023, 14:27

Черкаський апеляційний суд своєю ухвалою від 15 травня 2023 року залишив без змін вирок Придніпровського районного суду м. Черкаси від 20 лютого 2023 року щодо громадянки України Д. у вчиненні нею кримінальних правопорушень - Державна зрада  в умовах воєнного стану та посягання на територіальну цілісність і недоторканність України (ч. 2 ст. 110, ч. 2 ст. 111 КК України).

Колегія суддів апеляційної інстанції пришла до наступних висновків – вирок Придніпровського районного суду м. Черкаси щодо дій громадянки Д., вчинених в умовах воєнного стану, несе в собі загрозу національній безпеці та обороноздатності України, життю та здоров`ю військовослужбовців, а також цивільним громадянам є законним, обґрунтованим, вмотивованим та відповідає вимогам кримінального процесуального кодексу.

Зокрема, висновок суду першої інстанції про доведеність винуватості громадянки Д. у вчиненні кримінальні правопорушення, за які вона засуджена, відповідає фактичним обставинам провадження, ґрунтується на досліджених судом доказах, оцінених відповідно до вимог ст. 94 КПК України, та учасниками судового провадження не оспорювалися. Кваліфікацію дій обвинуваченої, колегією суддів визнано правильною. Процедура розгляду кримінального провадження в порядку ч. 3 ст. 349 КПК України судом першої інстанції дотримана.

Розглядаючи по суті апеляційні вимоги захисника обвинуваченої щодо невідповідності призначеного громадянці Д. покарання, ступеню тяжкості кримінального правопорушення та надмірної суворості, колегією суддів Черкаського апеляційного суду визначено, що покарання має на меті не тільки кару, а й виправлення засуджених, запобігання вчиненню нових кримінальних правопорушень як засудженим, так і іншими особами.

При призначенні обвинуваченій Д. покарання, Придніпровський районний суд м. Черкаси на виконання загальних засад його призначення та роз`яснень, що містяться в постанові Пленуму Верховного Суду України від 24.10.2003 № 7 «Про практику призначення судами кримінального покарання», в повній мірі врахував ступінь тяжкості вчинених нею кримінальних правопорушень, які згідно ст.12 КК України відносяться до особливо тяжких та тяжких злочинів. Обґрунтовано призначив покарання в межах санкцій статтей КК України, зокрема, за ч. 2 ст. 111 КК України, із застосуванням ст. 69 КК України у виді позбавлення волі на певний строк без конфіскації майна та на підставі ч. 1 ст. 70 КК України, призначив остаточне покарання за сукупністю злочинів, шляхом поглинання менш суворого покарання більш суворим у виді позбавлення волі на 10 років без конфіскації майна.

Також колегія суддів апеляційного суду, не знайшла підстав для призначення громадянці Д. більш м`якого покарання, ніж те, яке призначене судом першої інстанції. Вирок Придніпровського районного суду відповідає справедливому балансу між загальними інтересами суспільства, та вимогами захисту основоположних прав особи.

Ухвала суду апеляційної інстанції набрала законної сили 15 травня 2023 року та може бути оскаржена до Верховного Суду протягом трьох місяців.

Ознайомитись з ухвалою Черкаського апеляційного суду можна за посиланням: https://reyestr.court.gov.ua/Review/110982978

Придніпровський районний суд м. Черкаси