Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Має бути забезпечена робота судів на деокупованих територіях Херсонщини - ВРП

16 травня 2023, 17:04

Сьогодні, 16 травня 2023 року, у Вищій раді правосуддя відбулася координаційна нарада для з’ясування реальної можливості відновлення функціонування судів Херсонської області.

«Робота судів в період дії воєнного стану не може бути зупинена. Доступ громадян до правосуддя має бути забезпеченим. Водночас першочерговим питанням є безпека для учасників судового процесу, суддів, працівників апаратів судів.  Тож наразі розв'язання питання щодо відновлення роботи судів Херсонської області залишається актуальним», – зазначив Голова Вищої ради правосуддя.

Григорій Усик вказав, що першочергово треба створити безпечні умови для роботи, в тому числі забезпечити мобільні укриття, відремонтувати приміщення судів, відновити енергопостачання, доступ до мережі Інтернет, розв’язувати кадрові питання – припинити відрядження суддів, повернути їх у суди Херсонщини.

Голова Херсонського апеляційного суду Олександр Коровайко поінформував, що питання про відновлення роботи судів постало з моменту деокупації Херсонщини – з листопада 2022 року. Однак ситуація погіршується у зв’язку з постійними обстрілами. Крім цього, приміщення деяких судів знищені або частково пошкоджені, пограбовані. На даний час відбувається реконструкція будівлі Херсонського апеляційного суду. Матеріально-технічна база підготовлена таким чином, що з 1 червня можна було б розпочинати роботу міського і апеляційного суду, водночас фактичної чисельності суддів наразі недостатньо для здійснення судочинства.

Начальник Територіального управління Державної судової адміністрації України в Херсонській області Микола Міняйло зазначив, що для запуску діяльності судів в Херсонській області потрібно також відновлення роботи й інших правоохоронних органів. Адже відповідно до Кримінального процесуального кодексу України звернення розглядаються у тих судах, де розташовуються органи судового розслідування. Оскільки слідчі органи Херсонської області базуються в Миколаєві, то, відповідно, й справи розглядаються в Миколаєві.

Керівник Херсонської обласної прокуратури Сергій Гриценко зазначив що з початку року через обстріли загинули 120 громадян і ситуація може погіршитися.

В ході обговорення представники Вищої ради правосуддя висловили позицію, що Державна судова адміністрація України має сформувати чіткий план заходів, який надасть можливість у визначені терміни забезпечити роботу судів.

Нагадаємо, що через безпекові загрози у Херсонській області Вища рада правосуддя 27 квітня 2023 року ухвалила рішення відтермінувати до 1 червня 2023 року початок відновлення роботи Херсонського апеляційного суду, Білозерського, Великоолександрівського та Нововоронцовського районних судів. Наразі Одеський апеляційний суд, Київський, Малиновський, Приморський, Суворовський районні суди міста Одеси, Біляївський, Комінтернівський районні суди Одеської області, Теплодарський міський суд Одеської області продовжать розгляд переданих справ до 31 травня 2023 року включно.

Переглянути галерею

Вища рада правосуддя