Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Судді Північно-західного господарського суду надали методичну допомогу суддям Господарського суду Волинської області

27 грудня 2022, 09:21

Судді Північно-західного апеляційного господарського суду Алла Гудак, Олег Тимошенко та Ганна Олексюк надали методичну допомогу в застосуванні законодавства суддям Господарському суду Волинської області.

Під час зустрічі, що відбулася 23 грудня 2022 року в режимі відеоконференції, суддя, секретар ІІ судової палати Алла Гудак проаналізувала правові позиції Верховного Суду. Зокрема, щодо визнання недійсними додаткових угод по договорах поставки природного газу в спорах за участю прокурора в інтересах держави в особі органів місцевого самоврядування та комунальних підприємств (закладів, установ), спорів, пов’язаних з внесенням змін до договорів оренди земельних ділянок в частині нормативної грошової оцінки.

Алла Гудак звернула увагу суддів на актуальні правові позиції Верховного Суду щодо відшкодування витрат на правничу допомогу у випадку, коли договором встановлено фіксовану суму – гонорар. Також акцентувала на питанні дотримання єдності й сталості судової практики у застосуванні статті 228 Цивільного кодексу України щодо оспорювання правочинів, що порушують публічний порядок.

Разом із суддями Господарського суду Волинської області заступник голови суду, суддя Олег Тимошенко проаналізував правові позиції з процедур банкрутства Касаційного господарського суду у Складі Верховного Суду щодо застосування положень Кодексу України, викладені у Дайджесті ВС за вересень–жовтень 2022 року. Це спори щодо:

  • порядку розгляду заяв кредиторів про відкриття провадження у справі про банкрутство, одночасно поданих до проведення підготовчого засідання;
  • підстав, предмета доказування при вирішенні питання про покладення на керівника боржника солідарної відповідальності у справі про банкрутство та умов, необхідних для її покладення;
  • розміру солідарної відповідальності керівника боржника за вимогами кредитора та порядку стягнення коштів;
  • обов’язку доказування обґрунтованості вимог кредитора до боржника та їх розгляду господарським судом;
  • застосування пункту 1 частини сьомої статті 123 КУзПБ в разі встановлення судом факту подання боржником неповної та/або недостовірної інформації в декларації про його майновий стан;
  • закриття на попередньому засіданні провадження у справі про неплатоспроможність боржника у зв’язку з відсутністю заяв кредиторів;
  • подальшого здійснення провадження у справі про неплатоспроможність за відсутності кредиторів з правом вирішального голосу.

Суддя Ганна Олексюк відзначила, що на виконання вимог плану роботи Північно-західного апеляційного господарського суду на 2022 рік спільно з відділом аналітичної роботи та узагальнення судової практики та секретарем ІІ Судової палати Аллою Гудак здійснено узагальнення судової практики у таких спорах:

  • щодо доказів та доказування в господарському процесі;
  • спорах за участю ОСББ;
  • пов’язаних з приватизаційними правовідносинами та орендою державного й комунального майна;
  • щодо застосування Закону України «Про оренду землі»;
  • щодо способів захисту порушених прав у спорах, що виникають із земельних відносин і права власності.

Такі узагальнення були сформовані та направлені на адреси судів першої інстанції Північно-західного апеляційного округу для їх подальшого використання суддями у практичній роботі.

Методична допомога була надана на дотримання законодавчої вимоги (ст. 27 Закону України "Про судоустрій і статус суддів") щодо надання методичної допомоги в застосуванні законодавства місцевим судам.

 

Північно-західний апеляційний господарський суд