Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Судді ВС розповіли на міжнародному семінарі про розвиток потенціалу державних структур для реінтеграції ветеранів

23 грудня 2022, 11:01

Суддя Касаційного адміністративного суду у складі Верховного Суду Альберт Єзеров та суддя Касаційного кримінального суду у складі Верховного Суду Надія Стефанів розповіли про розвиток потенціалу державних структур для вирішення питань реінтеграції ветеранів на підсумковому семінарі шведсько-українського проєкту Академії Фольке Бернадотта «Місцеве самоврядування та верховенство права в Україні», який відбувся 5–9 грудня 2022 року в Стокгольмі (Швеція).

Захід був присвячений обговоренню питань щодо верховенства права, реінтеграції ветеранів, реформування сектору безпеки, медіації. Учасники зустрічі підбивали підсумки результатів проєкту, планували їх подальше ефективне використання, а також заслуховували пропозиції зі створення платформи з обміну знаннями та досвідом для подолання викликів, що постають під час повномасштабної війни.

Надія Стефанів зазначила, що у 2021 році було проведено аналіз судової практики розгляду справ за участю ветеранів АТО / ООС і розроблено в межах проєкту спільно з Національною школою суддів України два навчальні семінари для суддів: «Верховенство права та його роль в запобіганні конфліктам та побудові миру» та «Судова практика розгляду кримінальних проваджень, учасниками яких є ветерани АТО/ООС».

Метою зазначених семінарів був розвиток обізнаності та удосконалення професійної компетентності суддів щодо функцій верховенства права в мирному й демократичному суспільстві та в умовах конфлікту, усвідомлення важливості ролі пріоритетних принципів верховенства права в побудові миру в країні.

У ході проведених семінарів судді ознайомилися із значенням функцій верховенства права для захисту прав людини в умовах конфлікту, визначили інструменти й можливості для застосування цих функцій для миротворчості, сталого розвитку та запобігання конфліктам.

Слухачі ознайомилися із судовою практикою з розгляду кримінальних проваджень, учасниками яких є ветерани АТО / ООС, зокрема, щодо кваліфікації дій обвинувачених, дотримання процесуальних прав учасників судового провадження, призначення покарання та вирішення цивільних позовів.

Крім того, доповідачка зауважила, що після повномасштабного вторгнення рф в Україну постали нові виклики, тому важливого значення набуває неухильне дотримання прав ветеранів, які захищають нашу державу, та їх наступна інтеграція в громади.

Також Надія Стефанів узяла участь в експертній панельній дискусії щодо подальших кроків і дій відновлення, відбудови та врядування після війни.

У своєму виступі Альберт Єзеров розповів про низку тренінгів для суддів і помічників суддів з питань захисту прав ветеранів, проведених 2022 року Верховним Судом і Національною школою суддів України у співпраці з Академією Фольке Бернадотта.

Нагадав суддя і про збірники правових позицій Верховного Суду щодо захисту прав ветеранів, підготовлені на основі аналізу судової практики КАС ВС та ККС ВС в межах проєкту «Місцеве самоврядування та верховенство права в Україні».

Верховний Суд