Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Мешканця Рахівщини арештували на три місяці за домашнє насильство

20 вересня 2022, 14:08

Закарпатський апеляційний суд залишив без змін вирок місцевого суду щодо обвинувачення мешканця Рахівщини, який, перебуваючи в стані алкогольного сп’яніння, неодноразово вчиняв психологічне домашнє насильство щодо своєї 84-річної матері. 

Як свідчать матеріали справи, впродовж 2018-2020 років чоловік систематично ображав нецензурними словами літню матір та погрожував їй фізичною розправою, за що тричі притягався до адміністративної відповідальності за ст. 173-2 Кодексу України про адміністративні правопорушення (вчинення домашнього насильства). Однак сина покарання у вигляді штрафу не зупинили. Тож чергова сварка у травні 2020 року завершилася порушенням кримінальної справи. Дії особи були кваліфіковані за ст. 126-1 Кримінального кодексу України – домашнє насильство. Вироком Рахівського районного суду Закарпатської області чоловіка засудили до трьох місяців арешту.

Обвинувачений, котрий, до речі, вже притягався до кримінальної відповідальності, не погодився з таким покаранням і просив в апеляції змінити арешт на 240 годин громадських робіт.

Апеляційний суд, вивчивши матеріали справи, погодився із вироком суду першої інстанції, який обґрунтовано призначив особі покарання у вигляді арешту. Окрім того, на переконання колегії суддів, неодноразове притягнення чоловіка до адміністративної відповідальності за вчинення домашнього насильства, після яких він не зробив належних висновків та скоїв умисне кримінальне правопорушення, свідчить про його небажання стати на шлях виправлення.

Для довідки:

Стаття 126-1 Кримінального кодексу України (Домашнє насильство) передбачає відповідальність за умисне систематичне вчинення фізичного, психологічного або економічного домашнього насильства. Такі дії караються громадськими роботами на строк від 150 до 240 годин, або арештом на строк до 6 місяців, або обмеженням волі на строк до 5 років, або позбавленням волі на строк до 2 років.

У 2021 році місцеві суди Закарпаття у справах про домашнє насильство винесли 89 вироків

До Закарпатського апеляційного суду у 2021 році надійшло 11 апеляційних скарг на вироки судів першої інстанції щодо злочинів, пов’язаних із насильством у сім’ї. Впродовж звітного періоду суд прийняв 27 ухвал, які стосуються даної категорії справ.

Закарпатський апеляційний суд