Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Голова ВС розповів про роботу судової системи в умовах повномасштабної війни студентам-правникам

19 липня 2022, 11:17

Події в Україні – це не лише жорстока загарбницька війна, яка має на меті знищити українців за їхній цивілізаційний вибір. Це також виклик усьому цивілізованому демократичному світу. Росія показала, що для неї не існує законів, норм міжнародного права та принципів мирного співіснування. Сьогодні Україна захищає Європу від тероризму. Ми маємо здолати це зло і притягнути воєнних злочинців до відповідальності. 

Про це зазначив Голова Верховного Суду Всеволод Князєв під час онлайн-зустрічі зі студентами юридичних вишів України і молодими правниками в рамках літньої школи «Юридичні навички під час війни», організованої Інститутом «Правова ініціатива у Центральній та Східній Європі» (Інститут CEELI).

Голова ВС звернув увагу учасників зустрічі на зміни, внесені до КПК України, які спрямовані на розширення процесуальних можливостей органів досудового розслідування та стосуються, зокрема, проведення невідкладних слідчих дій і застосування запобіжних заходів.

Він також зауважив, що нині триває обговорення законодавчої ініціативи щодо здійснення правосуддя в дистанційному режимі задля забезпечення безпеки всіх учасників судових проваджень, адже внаслідок ворожих ракетних ударів і бомбардувань 72 приміщення судів суттєво пошкоджені або повністю зруйновані.

Втім, навіть попри непрості умови суди продовжують активно працювати, щоб забезпечити громадянам доступ до правосуддя. Так, від 24 лютого 2022 року суди України ухвалили приблизно 2 млн рішень. Зокрема, у травні проголошено вироки трьом російським військовослужбовцям, визнаним винуватими в порушенні законів та звичаїв війни.

Крім того, Всеволод Князєв зазначив, що триває процедура тимчасового переведення суддів із місцевих судів, розташованих на тимчасово окупованих територіях і в населених пунктах, де ведуться активні бойові дії. Станом на 15 липня вже відряджено 255 суддів.

Цей захід, зокрема, допоможе у вирішенні проблеми, яка існувала задовго до повномасштабної війни, – дасть змогу заповнити вакансії в тих судах, де не вистачає суддів або немає жодного судді.

Всеволод Князєв висловив вдячність Інституту CEELI за стійку підтримку України в надскладні воєнні часи та допомогу українцям, що були вимушені покинути країну й шукати прихистку за кордоном, ховаючись від жахів війни. Також він подякував тренерам та організаторам літньої школи, які упродовж двох тижнів ділилися своїм досвідом і знаннями з українськими студентами-правниками.

Суддя у відставці Суду у справах про банкрутство США Сідней Брукс відзначив мужність українців, зокрема суддів, які продовжують наполегливо працювати в умовах війни, і запевнив, що США готові й надалі надавати Україні підтримку та необхідну допомогу.

У заході також взяла участь професор юридичного факультету Університету Нью-Гемпшира ім. Франкліна Пірса Марсія Леві.

Верховний Суд