Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

З початку 2022 року Тростянецький районний суд Сумської області покарав більше трьох десятків нетверезих водіїв

11 липня 2022, 17:37

Протягом першого півріччя 2022 року на розгляді Тростянецького районного суду Сумської області перебувало 68 протоколів, складених за фактами керування транспортними засобами у стані алкогольного, наркотичного чи іншого сп'яніння та за відмову водія від проходження огляду на стан сп'яніння, тобто за ознаками правопорушень, передбачених статтею 130 КУпАП.

Судом було розглянуто по суті 38 справ. На 34 осіб накладено адміністративне стягнення. 9 протоколів було повернуто, із них для належного  оформлення – 7 та за підсудністю - 2. Відносно 2 водіїв провадження у справах судом було закрито на підставі відсутності події і складу адміністративного правопорушення. До 2 неповнолітніх водіїв були застосовані заходи впливу, передбачені статтею 24-1 КУпАП, у вигляді попередження. Розгляд 21 справи станом на 1 липня 2022 не завершено.

З розглянутих справ, 34 водія судом визнані винними у вчиненні правопорушення, передбаченого відповідною частиною статті 130 КУпАП, накладено штрафи на загальну суму 663 тис. грн, з яких сплачено добровільно лише 119 тис. грн. При цьому одночасно із накладенням штрафів 23 кермувальники за рішенням суду були позбавлені прав керування транспортними засобами. Інші притягнуті до відповідальності водії не були позбавлені такого права, оскільки не отримували посвідчення водія або вже були позбавлені такого права.

Три особи повторно упродовж року вчинили правопорушення, передбачене статтею 130 КУпАП (один керував у стані алкогольного сп’яніння, два інших – відмовилися від проходження огляду на стан сп‘яніння). На усіх трьох водіїв судом накладено штрафи за частиною 2 указаної статті у розмірі 34 тис. грн. До одного водія, який вже двічі протягом року піддавався адміністративному стягненню за статтею 130 КУпАП, застосовано штраф у сумі 51 тис. грн.

Отже, накладення штрафів і позбавлення прав керування транспортними засобами не всіх водіїв зупиняє від повторення випадків керування транспортним засобом після вживання алкогольних напоїв чи наркотичних препаратів.

П'ять правопорушників були не згодні з судовим рішенням про накладення на них штрафу та позбавлення права керування транспортними засобами та звернулися зі скаргою до апеляційного суду про скасування постанови. У двох справах Сумський апеляційний суд залишив без змін постанови суду, а апеляційні скарги на ці постанови - без задоволення. Апеляційні скарги у трьох  справах на даний час перебувають на розгляді в апеляційній інстанції.

Керування транспортним засобом в стані алкогольного сп’яніння є однією з головних причин скоєння дорожньо-транспортних пригод. З вини нетверезих водіїв страждають невинні люди, серед яких досить часто є й діти.

Тростянецький районний суд Сумської області зауважує, що учасникам дорожнього руху необхідно серйозно ставитися до Правил дорожнього руху, кожен повинен розуміти, до чого призводить грубе їх порушення, а особливо керування транспортним засобом у нетверезому стані, під загрозу ставиться не тільки здоров’я і життя самого водія, але й безпека оточуючих, ні в чому не винних людей.  

Тростянецький районний суд Сумської області