Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Голова ВССУ та Голова ДСА України з робочим візитом відвідали Поділля

23 вересня 2014, 11:20

 18-19 вересня 2014 року Тернопільську та Хмельницьку області з робочою поїздкою відвідали голова Вищого спеціалізованого суду України з розгляду цивільних і кримінальних справ Борис Гулько та Голова Державної судової адміністрації України Зеновій Холоднюк.

У ході візиту до Тернопільської області 18 вересня 2014 року керівники органів судової влади разом із головою апеляційного суду Тернопільської області Богданом Гірським і начальником територіального управління Державної судової адміністрації України в Тернопільській області Ярославом Теслюком зустрілись із головою Тернопільської обласної держадміністрації Олегом Сиротюком та міським головою Тернополя Сергієм Надалом.

У другій половині дня у приміщенні апеляційного суду Тернопільської області відбулася робоча нарада за участю суддів та працівників апарату цього суду, голів місцевих судів області та їх заступників, а також голови господарського суду Тернопільської області та голови Тернопільського окружного адміністративного суду.

На нараді розглядалися питання стосовно розгляду справ і матеріалів місцевими загальними та апеляційним  судами Тернопільської області, вищим спеціалізованим судом у першому півріччі 2014 року; стану приміщень та матеріально-технічного забезпечення діяльності судів області в поточному та наступному році,.

Крім того, обговорювалися проблемні питання щодо втручання в роботу судової системи, довіри людей до судів, надмірної тривалості судових проваджень та шляхів їх вирішення.

На завершення Борис Гулько та Зеновій Холоднюк відповіли на запитання суддів та працівників апарату суду.

19 вересня 2014 року, у рамках перебування на Поділлі, Голова Вищого спеціалізованого суду України з розгляду цивільних і кримінальних справ та Голова Державної судової адміністрації України провели нараду, що відбулася в апеляційному суді Хмельницької області.

Участь у нараді взяли начальник територіального управління ДСА України в Хмельницькій області Іван Приступа, голови судів області, їх заступники та всі судді цього регіону.

Нарада, що відбулася, була присвячена підсумкам роботи судів Хмельницької області в першому півріччі 2014 року.

Нарада розпочалась із доповіді голови апеляційного суду Хмельницької області Віктора Ковтуна, який навів статистичні дані розгляду справ судами області і відзначив позитивну тенденцію до покращення якості здійснення правосуддя по області в цілому. Віктор Ковтун подякував за роботу суддям Віньковецького, Волочиського, Теофіпольського, Чемеровецького, Городоцького та Ярмолинецького районних судів. Але не обійшлось і без критики роботи окремих суддів області, які мають найбільше скасованих вироків, ухвал та рішень за підсумками першого півріччя 2014 року. Окремо Віктор Ковтун звернув увагу голів судів на важливість впровадження і вдосконалення новітніх методів суддівського адміністрування, необхідність створення належних умов  для відправлення правосуддя.

Борис Гулько наголосив, що Хмельницька область у першому півріччі 2014 року має одні з найкращих показників роботи, зокрема: з розгляду кримінальних справ – на першому місці за якістю ухвалених вироків та на п’ятому місці за ухваленими рішеннями у цивільних справах. Голова ВССУ звернув увагу присутніх та відзначив плідну співпрацю голови апеляційного суду з органами державної влади області та органами місцевого самоврядування у створенні належних умов здійснення правосуддя.

Зеновій Холоднюк під час наради поінформував про фінансово-матеріальне та організаційне забезпечення судів у поточному році і повідомив про попередні розрахунки, доведені Міністерством фінансів України, щодо фінансового забезпечення органів судової влади на наступний рік, звернувши увагу на окремі проблеми у зв’язку із складною економічно-політичною ситуацією в країні.

Голова ДСА України повідомив, що Рада суддів України та ДСА України звернулися до Кабінету Міністрів України із проханням розглянути проект розпорядження Кабінету Міністрів України «Про перерозподіл деяких видатків державного бюджету, передбачених Державній судовій адміністрації на 2014 рік», та прийняти його на засіданні Уряду. Здійснення такого перерозподілу дасть можливість рівномірно забезпечити суди поточними видатками на судочинство та погасити кредиторську заборгованість минулого року, що утворилася внаслідок непроведення платежів установами Державної казначейської служби України.

Очільник ДСА України відзначив, що на початку вересня поточного року ДСА України спільно з РСУ та ВСУ направлено звернення до Прем‘єр-міністра України щодо недопущення обмеження в бюджеті на наступний рік максимального місячного розміру суддівської винагороди 15 розмірами мінімальної заробітної плати. Крім того, підготовлено спільний лист, яким  Конституційний Суд України, Верховний Суд України, Рада суддів України, Вищий спеціалізований суд України з розгляду цивільних і кримінальних справ, Вищий адміністративний суд України, Вищий господарський суд України та Державна судова адміністрація України звертаються до Прем’єр-міністра України із проханням при підготовці проекту закону про Державний бюджет України на 2015 рік розглянути можливість диференціації обмеження суддівської винагороди з урахуванням коефіцієнтів, відповідно до частини четвертої статті 129 Закону України «Про судоустрій і статус суддів».

Також надзвичайно важливим питанням на сьогодні залишається питання сплати судового збору виключно до спеціального фонду бюджету та недопущення зарахування його до доходів загального фонду Державного бюджету України, оскільки використання судового збору з моменту його запровадження виключно на потреби судової системи дозволило підвищити рівень забезпечення потреб судової системи (у 2013 році цей показник досяг 46,8 відсотка) та дало можливість забезпечити проведення судами загальної юрисдикції своєчасних і в повному обсязі розрахунків за спожиті комунальні послуги та енергоносії, уникнути проблем із забезпеченням судів витратними матеріалами та коштами для сплати наданих послуг, забезпечити суди системами відеоконференцзв’язку, здійснювати супровід їх функціонування, покращити забезпеченість судів комп’ютерною та оргтехнікою тощо.

З огляду на це Верховний Суд України, Рада суддів України, Вищий спеціалізований суд України з розгляду цивільних і кримінальних справ, Вищий адміністративний суд України, Вищий господарський суд України та Державна судова адміністрація України підготовили спільні листи, з якими планують найближчим часом звернутися до Президента України та Голови Верховної Ради України із проханням сприяти при розгляді проекту Закону про внесення змін до Бюджетного кодексу України (щодо реформи міжбюджетних відносин) від 15.09.2014 № 5078 у збереженні діючого порядку зарахування коштів від сплати судового збору до спеціального фонду державного бюджету та використання його для потреб судової влади.

Зеновій Холоднюк поінформував присутніх про те, що за рахунок понадпланових надходжень коштів судового збору до спеціального фонду державного бюджету Міністерством фінансів України за поданням Державної судової адміністрації України судам загальної юрисдикції збільшено на серпень поточного року фонд оплати праці разом з нарахуваннями на  60,0 млн гривень. У вересні 2014 року планується збільшити фонд оплати праці на 70,0 млн гривень тим судам загальної юрисдикції, в яких рівень середньомісячної заробітної плати працівникам апаратів судів складає менше 2 700 гривень за річними бюджетними призначеннями.

Про матеріально-технічне та фінансове забезпечення судів Хмельницької області доповів Іван Приступа.

Із доповідями про якість розгляду справ виступили заступники голови апеляційного суду Хмельницької області  Віктор Шершун та Олексій Бас. Секретар палати з розгляду кримінальних справ апеляційного суду Людмила Дуфнік поінформувала про дотримання судами області строків розгляду справ.

У ході наради судді Хмельницької області мали можливість задати запитання Голові ВССУ та Голові ДСА України і обговорити існуючі проблеми.

По закінченню наради Борис Гулько та Зеновій Холоднюк відвідали Хмельницький та Кам’янець-Подільський міськрайонні суди Хмельницької області.