Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

ВРП відреагувала на повідомлення судді Дзержинського районного суду міста Харкова про втручання у його професійну діяльність

23 лютого 2022, 12:02

Суддя Дзержинського районного суду міста Харкова Олексій Шишкін повідомив Вищу раду правосуддя про втручання в діяльність судді щодо здійснення правосуддя.

Суддя зазначив, що у грудні 2021 року на адресу Дзержинського районного суду міста Харкова від Харківського районного управління поліції надійшов лист за підписом старшого лейтенанта поліції, в якому йдеться про необхідність надання О. Шишкіним неправомірної грошової винагороди автору листа за невнесення до Єдиного реєстру досудових розслідувань відомостей щодо кримінального правопорушення, нібито вчиненого близькою судді особою.

На переконання судді, зміст надісланого листа вказує на наявність ознак прямого та незаконного втручання в діяльність судді щодо здійснення правосуддя, а дії його автора містять ознаки кримінального правопорушення.

Варто вказати, що за повідомленням судді Дзержинського районного суду міста Харкова внесено відомості до ЄРДР за частиною другою статті 376 Кримінального кодексу України (втручання в будь-якій формі в діяльність судді з метою перешкодити виконанню ним службових обов’язків або добитися винесення неправосудного рішення, вчинене особою з використанням свого службового становища). Наразі у вказаному кримінальному провадженні досудове розслідування триває.

Як відомо, незалежність судової влади є однією із необхідних передумов належного виконання суддями своїх конституційних функцій із забезпечення дії принципу верховенства права, захисту прав і свобод людини та громадянина.

Відповідно до Рішення Конституційного Суду України від 1 грудня 2004 року № 19-рп/2004 положення частини другої статті 126 Конституції України «вплив на суддів у будь-який спосіб забороняється» треба розуміти як забезпечення незалежності суддів у зв’язку із здійсненням ними правосуддя, а  також як  заборону щодо суддів будь-яких дій незалежно від форми їх прояву з боку державних органів, установ та організацій, органів місцевого самоврядування, їх посадових і службових осіб, фізичних та юридичних осіб з метою перешкодити виконанню суддями професійних обов’язків або схилити їх до винесення неправосудного рішення тощо.

Втручання у здійснення правосуддя, вплив на суд або суддів у будь-який спосіб, неповага до суду чи суддів, збирання, зберігання, використання і поширення інформації усно, письмово або в інший спосіб з метою дискредитації суду або впливу на безсторонність суду забороняються і мають наслідком відповідальність, установлену законом.

Відповідно до наданих повноважень, визначених чинним законодавством, ВРП визначає наявність або відсутність фактів втручання в діяльність судді, а також дій, що несуть загрозу незалежності суддів та авторитету правосуддя, та у разі встановлення таких фактів вживає необхідних заходів для забезпечення незалежності суддів та авторитету правосуддя, що визначені Законом України «Про Вищу раду правосуддя».  

З огляду на зазначене, Вища рада правосуддя вирішила звернутися до Офісу Генерального прокурора щодо надання інформації про розкриття та розслідування злочину у кримінальному провадженні, внесеному до ЄРДР на підставі повідомлення судді Дзержинського районного суду міста Харкова Олексія Шишкіна.

Вища рада правосуддя