Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

ВРП вжила заходів реагування на втручання у діяльність судді Солом’янського районного суду міста Києва

18 лютого 2022, 11:37

Вища рада правосуддя отримала повідомлення судді Солом’янського районного суду міста Києва Олександра Бурлаки про втручання в його діяльність як судді щодо здійснення правосуддя.

У повідомленні суддя зазначає, що на платформі відеохостингу YouTube він виявив відео з назвою «Бурлака О.В. Зеленський продав мантію судді-параноїку», яке 9 грудня 2021 року розміщене на каналі «Україна проти свавілля чиновників». Також суддя зауважив, що в описі вказаного відео містилося посилання на публікацію з аналогічною назвою на сайті ГО «Україна проти свавілля чиновників».

Суддя звертає увагу, що у його провадженні перебувала справа у якій стороною є саме автор зазначених публікацій, а їх зміст містить образливі вислови й нецензурні висловлювання на його адресу та адресу членів його сім’ї, а також у відео звучить прямий заклик до здійснення насильства та фізичної розправи щодо нього як судді.

Суддя вважає, що висловлювання, які містяться в зазначених матеріалах, є грубим і відвертим проявом неповаги до суду та залякуванням, спробою схилити його як суддю до прийняття рішень на користь заявника.

Пунктами 1, 2 Основних принципів незалежності судових органів, схвалених резолюціями 40/32 та 40/146 Генеральної Асамблеї ООН від 29 листопада та від 13 грудня 1985 року, передбачено, що незалежність судових органів гарантується державою та закріплюється в конституції або законах країни. Судові органи вирішують передані їм справи безсторонньо, на основі фактів та відповідно до закону, без будь-яких обмежень, неправомірного впливу, спонукання, тиску, погроз або втручання, прямого чи непрямого, з будь-якого боку і з будь-яких би то не було причин.

ВРП проаналізувавши зміст відеозапису дійшла висновку, що дії автора відео спрямовані на порушення гарантій незалежності судді Солом’янського районного суду міста Києва Олександра Бурлаки та завдають шкоди авторитету судової влади загалом.

З огляду на викладене Вища рада правосуддя вирішила звернутися до Офісу Генерального прокурора щодо необхідності забезпечення проведення перевірки обставин, повідомлених суддею Солом’янського районного суду міста Києва Бурлакою Олександром Васильовичем, з дотриманням приписів статті 19 Конституції України та статті 214 Кримінального процесуального кодексу України.

Вища рада правосуддя