Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Вища рада правосуддя вжила заходів реагування на втручання у діяльність судді Соснівського районного суду міста Черкаси

16 лютого 2022, 14:26

До Вищої ради правосуддя надійшло повідомлення судді Соснівського районного суду міста Черкаси Ольги Кончини, яка повідомила про втручання в її діяльність як судді щодо здійснення правосуддя.

Суддя зазначила, що у її провадженні перебувала адміністративна справа, у якій постановою від 22 грудня 2021 року особу визнано винною у вчиненні адміністративного правопорушення, передбаченого частиною першою статті 130 Кодексу України про адміністративні правопорушення (керування транспортними засобами або суднами особами, які перебувають у стані алкогольного, наркотичного чи іншого сп’яніння).  

Після цього захисник повідомив О.Кончину, що до нього звернувся невідомий громадянин та запропонував свою допомогу у вирішенні питання щодо закриття вказаної справи.

Згодом обвинуваченому надійшло додаткове повідомлення у месенджері «Telegram» від невідомої особи, а саме фотокопія постанови від 18 січня 2022 року про нібито закриття провадження у зв’язку з відсутністю в діях особи складу адміністративного правопорушення. Також було зазначено, що оригінал постанови можна отримати після перерахування особі на рахунок грошової суми, еквівалентної 500 доларам США.

Суддя О.Кончина зазначає, що вказані дії є втручанням у здійснення нею правосуддя під час розгляду справи про адміністративне правопорушення,  тому на виконання вимог статті 48 Закону України «Про судоустрій і статус суддів» вона надіслала до Вищої ради правосуддя та до Генерального прокурора відповідні повідомлення з проханням вжити необхідних заходів реагування, передбачених чинним законодавством.

Вища рада правосуддя встановила, що обставини, про які зазначено у повідомленні судді, можуть свідчити про вчинення кримінального правопорушення. Разом із тим Рада не має повноважень здійснювати кримінально-правову кваліфікацію протиправних дій, які порушують конституційний принцип незалежності суддів, та визначати міру відповідальності за них.

Кваліфікація дій, які містять ознаки кримінального правопорушення, здійснюється правоохоронними органами, які є суб’єктами безпосереднього реагування на протиправні дії, які вчиняються щодо суддів.

З огляду на вказане Вища рада правосуддя вирішила звернутися до Офісу Генерального прокурора щодо необхідності забезпечення проведення перевірки обставин, повідомлених суддею Соснівського районного суду міста Черкаси Ольги Кончиної з дотриманням приписів статті 19 Конституції України та статті 214 Кримінального процесуального кодексу України.

Вища рада правосуддя